Boloňské lasagne


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 2 hodin
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Suroviny

  • Cibule 1 ks
  • Řapík celeru 1 ks
  • Extra panenský olivový olej Vasco da Gama 3 lžíce
  • Rajský protlak 2 lžíce
  • Rajčatové pyré OTMA 300 g
  • Pepř mletý černý dle potřeby
  • Masový vývar 300 ml
  • Mouka hladká 40 g
  • Pepř mletý bílý dle potřeby
  • Lasagne 250 g
  • Mrkev 1 ks
  • Slanina 100 g
  • Maso hovězí mleté 500 g
  • Bílé víno 200 ml
  • Sůl dle potřeby
  • Oregano dle potřeby
  • Máslo 40 g
  • Mléko 900 ml
  • Muškátový oříšek špetka
  • Strouhaný parmazán 100 g

Postup

  • 1

    Cibuli, mrkev a celer očistíme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme ji na olivovém oleji. Přidáme zeleninu a krátce vše osmažíme. Přisypeme mleté maso, protlak a společně pozvolna opečeme. Směs zalijeme vínem, promícháme a přidáme rajčatové pyré. Krátce povaříme, ochutíme solí, pepřem a oreganem. Nakonec přilijeme do masové směsi vývar a pozvolna maso dusíme nejméně jednu hodinu.

  • 2

    Ve větší pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Krátce restujeme a jakmile začne základ bešamelu zlátnout, přilijeme postupně mléko, které metličkou rozmícháme. Nepřestáváme míchat a přivedeme omáčku k varu. Vaříme asi deset minut, dokud omáčka nedosáhne jemné a husté konzistence. Na závěr dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Dobře bešamel promícháme a odstavíme ho.

  • 3

    Do zapékací misky dáme trochu bešamelové omáčky a rozetřeme ji po dně, aby vytvořila asi 3 milimetrovou vrstvu. Na bešamel položíme plátky lasagní, které není nutné předem vařit. Další vrstvou je znovu bešamel, na který pak přidáme část masového ragú. Maso zasypeme trochou nastrouhaného parmezánu a poklademe lasagněmi. Vrstvy opakujeme, dokud miska není plná. Poslední vrstvu lasagní potřeme už pouze bešamelem a zasypeme sýrem.

  • 4

    Troubu rozehřejeme na 180°C. Naplněnou zapékací misku vložíme do trouby a lasagne pečeme 35 - 40 minut. Před podáváním necháme misku asi 10 minut odstát, abychom mohli lasagne lépe krájet na porce.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace