Bramborové noky s mušlemi, kapary a rajčátky


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Suroviny

  • Brambory 1000 g
  • Vejce 1 ks
  • Žloutek 1 ks
  • Olej olivový 4 lžíce
  • Víno bílé 300 ml
  • Bazalka 3 snítky
  • Cherry rajčátka 12 ks
  • Sůl dle potřeby
  • Mouka hladká 500 g
  • Mušle 500 g
  • Česnek 4 stroužky
  • Kapary 1 lžíce
  • Petrželka 0.5 svazek

Postup

  • 1

    Brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na vál. Přidáme celé vejce a žloutek, přisypeme mouku, půl lžičky soli a přilijeme 100 ml vody. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Z něj uděláme tenký váleček a rozkrájíme ho na kousky velké asi jako palec (takto připravené noky můžeme i zmrazit a použít je kdykoliv.)

  • 2

    Pak důkladně očistíme mušle. Do hluboké pánve nalijeme olivový olej a do rozpáleného vhodíme oloupané stroužky česneku. Krátce ho orestujeme a než začne hnědnout, vyndáme je z pánve pryč.

  • 3

    Do horkého oleje vložíme omyté mušle. Opékáme je a přitom s nimi lehce potřásáme. Po chvilce k nim přilijeme bílé víno, přisypeme kapary a dusíme, dokud se všechny mušle neotevřou.

  • 4

    Mezitím dáme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou vařit připravené noky. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vylovíme je děrovanou naběračkou a přendáme do pánve k podušeným mušlím. Můžeme přidat i dvě lžíce vody z noků, aby se vytvořilo více omáčky. Vmícháme 16 lístků bazalky natrhaných na kusy a 12 cherry rajčátek rozkrojených na poloviny. Malou chvíli necháme prohřát. Nakonec přisypeme ještě hrst nasekané petrželky, osolíme a rozdělíme do nahřátých talířů.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace