Čočková polévka se zeleninou a sýrovými noky


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Suroviny

  • Mouka hladká 80 g
  • Sůl dle potřeby
  • Máslo 50 g
  • Rozmarýn 2 snítky
  • Petrželka na ozdobu
  • Rajský protlak 2 lžičky
  • Sýr gouda 100 g
  • Česnek 3 stroužky
  • Pórek 1 ks
  • Zeleninový vývar 1200 ml
  • Olej olivový 4 lžíce
  • Cukr krupice dle chuti
  • Vejce 3 ks
  • Muškátový květ špetka
  • Čočka 200 g
  • Víno dezertní 3 lžíce
  • Cibule 1 ks
  • Mrkev 1 ks
  • Pepř mletý černý dle chuti
  • Řapík celeru 2 ks

Postup

  • 1

    V kastrůlku přivedeme k varu 125 ml vody a necháme v ní rozpustit máslo. Přidáme špetku soli a mouku a vše mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Odtavíme ho a zapracujeme do něj nastrouhaný sýr a vejce. Směs dochutíme pepřem a muškátovým květem. V lednici ji necháme vychladit.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody. Lehce ji osolíme. Ze sýrové hmoty vytvarujeme noky a ve vodě je povaříme asi 10 minut.

  • 3

    Na oleji v hrnci orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a česnek a pokrájené lístečky rozmarýnu. Vmícháme rajský protlak. Přilijeme víno a vývar. Přisypeme propláchnutou čočku. Polévku necháme zvolna vařit asi 30 minut.

  • 4

    Asi 10 minut před koncem vaření přidáme do hrnce nadrobno pokrájenou zeleninu. Polévku dochutíme solí, pepřem, popř. cukrem a vmícháme do ní petrželku. Podáváme s noky.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace