Dolmades (plněné vinné listy s rýží)


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Suroviny

  • Nakládané vinné listy 200 g
  • Cibule 1 ks
  • Kopr 1.5 lžíce
  • Petrželka 1 lžíce
  • Olej olivový 4 lžíce
  • Pinie 50 g
  • Citron na ozdobu
  • Sůl dle potřeby
  • Rýže dlouhozrnná 200 g
  • Máta 2 lžíce
  • Pepř mletý bílý dle chuti
  • Rozinky 1 lžíce
  • Citronová šťáva z jednoho kusu
  • Bylinky na ozdobu

Postup

  • 1

    Čerstvé vinné listy ponoříme asi na minutu do vroucí osolené vody, pak je vyndáme a osušíme. Pokud použijeme nakládané listy, omyjeme je předem v teplé vodě.

  • 2

    Do misky vložíme uvařenou rýži, nasekanou cibuli, kopr, mátu, petržel a pokrájené hrozinky a piniová semínka. Přidáme podle chuti mletý bílý pepř a sůl. Promícháme a necháme odležet.

  • 3

    Vinné listy rozprostřeme na vál tmavou stranou dolů a odřízneme stonky. Na každý list položíme lžíci rýžové náplně, kterou vytvarujeme do válečku. Strany listu složíme částečně přes náplň a celý list pak stočíme jako roládu. Položíme je do pánve spojem dolů, přelijeme olivovým olejem a citronovou šťávou.

  • 4

    Rolády do poloviny zalijeme teplou vodou, zatížíme je vhodným předmětem (např. talířem), aby držely tvar, pánev přikryjeme a pomalu vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Dolmades podáváme se zeleninovou rýží, ozdobené plátky citronu a čerstvými bylinkami.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace