Domácí celozrnné bagety s luštěninovou pomazánkou


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 2 hodin
  • 2 porce
  • Zkušený kuchař

Naše upřímné varování - domácí vlastnoručně vyrobené pečivo je silně návykové. Až se do něj jednou pustíte a poprvé se zakousnete do křupavé bagety, už nebudete moct jinak!

Suroviny

  • Mouka celozrnná 600 g
  • Droždí 20 g
  • Sůl 1 lžička
  • Indická fazolová pomazánka hamé 1 ks
  • Vlažná voda 375 ml
  • Sádlo 2 lžíce
  • Cukr krupice 1 lžička
  • Brazilská fazolová pomazánka Hamé 1 ks

Postup

  • 1

    Zadělejte si kvásek - do hrnku dejte polovinu vody, rozdrobené kvasnice a lžičku cukru. Zlehka promíchejte (stačí jedno otočení lžičkou) a nechte v teple vzejít. Trvá to asi 15 minut.

  • 2

    Do mísy prosejte mouku (například špaldovou nebo žitnou), uprostřed udělejte jamku a do ní přilijte kvásek. Postupným přihrnováním začněte zapracovávat mouku. Vznikne lepivá hmota, do které postupně zapracujte všechnu mouku, sůl a podle potřeby zbytek vody. Možná budete potřebovat přisypat trochu mouky nebo naopak přidat vodu.

  • 3

    Vznikne hladké a pružné těsto, které musíte pořádně prohníst. Tady si můžete usnadnit práci robotem nebo domácí pekárnou. Pokud je nemáte, pusťte se do práce sami. Energicky a usilovně po dobu aspoň 5 minut těsto promačkávejte a překládejte.

  • 4

    Po náročné práci nastal čas na odpočinek - těsto uložte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla kynout. To zabere minimálně hodinu, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

  • 5

    Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a znovu ho krátce rukama promačkejte, abyste vyhnali vzduch. Nakonec rozdělte těsto na polovinu a zformujte dvě bagety.

  • 6

    Poslední kynutí absolvují bagety na plechu. Tentokrát jim bude stačit 20 minut, než se vám nahřeje trouba na 180 stupňů. Potřete bagety osolenou vodou a můžete je pro efekt naříznout na povrchu. Pečte 30 minut.

  • 7

    Upečené bagety nechte zchladnout a naplňte podle chuti. Skvělé jsou s luštěninovou paštikou Hamé.

  • 8

    TIP! Do těsta můžete přidat semínka nebo nasekané ořechy, vyzkoušejte třeba i sušená semínka koriandru. Přisypejte je před druhým kynutím a pořádně zapracujte. Během pečení je víckrát potřete vodou se solí - kůrka bude křupavější.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace