Dýňová polévka s kokosovým mlékem a dýňovým olejem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 45 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Máte dýni na seznamu „zelenina, kterou letos zase zkusím“? S tímto receptem se rovnou připravte odškrtnout si jako splněno. Dýňová polévka je rychlá, sytá a navíc velmi chutná. Zakápněte ji dýňovým olejem a vsadíme se, že koncem prosince se už nebudete moct dočkat další dýňové sezony.

Suroviny

  • Dýně hokkaido 1.5 kg
  • Cibule 1 ks
  • Zázvor čerstvý nastrouhaný 1 lžička
  • Dýňový olej Vasco da Gama 2 lžíce
  • Kokosové mléko 1 balení
  • Máslo 2 lžíce
  • Zeleninový vývar 500 ml

Postup

  • 1

    Dýni zbavte semínek a nakrájejte na velké kostky. Dejte ji do pekáče vyloženého pečicím papírem a 15–20 minut opékejte nasucho v troubě předehřáté na 180 oC.

  • 2

    Ve větším hrnci rozpusťte máslo a nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte pečenou dýni, strouhaný zázvor a zalijte kokosovým mlékem a vývarem. Duste pod pokličkou, dokud se dýně nezačne rozpadat. Bude to trvat zhruba 15-20 minut.

  • 3

    Rozdušený dýňový základ rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete ho také rozmačkat šťouchadlem na brambory. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Při podávání každou porci zakápněte dýňovým olejem.

  • 4

    TIP! Dýni hokaido nemusíte loupat, protože má slabou slupku, která pečením a vařením změkne. Pořádně ji omyjte a do polévky ji opečte i se slupkou. Dýňový olej použijte pouze zastudena na dochucení. Zahříváním by zhořkl, což by byla škoda.


Nahrávám