Gratináda z baklažánů


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 30 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Suroviny

  • Baklažán 1500 g
  • Olej rostlinný 2 lžíce
  • Máslo 2 lžíce
  • Petržel kadeřavá/kudrnka 1 lžíce
  • Tymián dle chuti
  • Pepř mletý černý dle chuti
  • Olej rostlinný na vymazání
  • Hrubá sůl 2 lžíce
  • Rajče 700 g
  • Česnek 2 stroužky
  • Bazalka 7 Lístků
  • Rajský protlak 50 g
  • Sůl dle potřeby
  • Strouhaný sýr 100 g

Postup

  • 1

    Z baklažánů oloupeme tuhou slupku. Podélně je nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, lehce je posypeme hrubou solí a necháme je asi půl hodiny „vypotit". Pak je rychle omyjeme a osušíme. Na pánvi rozpálíme olej, jednotlivé plátky po obou stranách prudce opečeme a rozložíme na savý papír.

  • 2

    Omytá rajčata překrojíme na poloviny a vložíme je do kastrolu na rozehřáté máslo. Přidáme oloupaný a utřený česnek, usekanou petrželku, listy bazalky, špetku tymiánu a dusíme na silném ohni, až se voda odpaří. Během dušení přidáme ještě rajský protlak. Pak vše prolisujeme, opepříme a osolíme.

  • 3

    Zapékací formu vymažeme olejem a plníme postupně vrstvami rajčatové směsi, baklažánů a strouhaného sýra, až spotřebujeme všechny suroviny. V troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut zapečeme. Hotovou gratinádu vyklopíme a nakrájíme na plátky. Podáváme ji jak teplou, tak i studenou. Vhodnou přílohou je bílé pečivo.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace