Klasická svíčková omáčka s hovězím masem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 30 minut
  • 6 porce
  • Zkušený kuchař

Suroviny

  • Celer 0.25 ks
  • Mrkev 2 ks
  • Sůl dle potřeby
  • Cukr krupice 1 lžíce
  • Ocet 50 ml
  • Bobkový list 2 ks
  • Černý pepř celý 0.5 lžička
  • Máslo 30 g
  • Smetana na vaření 200 ml
  • Cibule 2 ks
  • Petržel 2 ks
  • Olej rostlinný 4 lžíce
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Citron 1 ks
  • Nové koření 0.5 lžička
  • Hovězí zadní 800 g
  • Mouka hladká 50 g
  • Pepř mletý černý dle chuti

Postup

  • 1

    Kořenovou zeleninu očistíme, cibuli oloupeme. Vše nakrájíme na na stejně velké kostky. V hrnci zahřejeme olej a zeleninu na něm orestujeme do tmavohněda.

  • 2

    Do orestované zeleniny přidáme cukr a necháme krátce zkaramelizovat. Pak přidáme hořčici, promícháme a krátce orestujeme. Vlijeme ocet a za stálého míchání necháme krátce svařit.

  • 3

    Zeleninový základ zalijeme litrem vody, promícháme a přivedeme k varu. Z citronu okrájíme kůru i s bílou slupkou a dužinu nakrájíme na kolečka. Ta přidáme do hrnce spolu s kořením.

  • 4

    Maso odblaníme a vložíme do hrnce s vroucí zeleninovou směsí. Minutu necháme maso zatáhnout, pak hrnec sundáme z ohně a necháme odstát do druhého dne. Druhý den hrnec se směsí a masem dáme znovu na oheň. Přivedeme k varu, přiklopíme a na mírném plameni vaříme zhruba hodinu, až bude maso úplně měkké.

  • 5

    Uvařené maso vyndáme z hrnce. Odstraníme bobkový list, případně i kuličky nového koření. Omáčku rozmixujeme dohladka nebo propasírujeme. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku. Necháme ji zchladnout a vmícháme do omáčky. Vrátíme na oheň a necháme na mírném ohni provářet 20 minut.

  • 6

    Do hotové omáčky vmícháme smetanu a necháme na mírném ohni velmi krátce převařit. Omáčku osolíme a opepříme. Podle chuti ji opatrně dosladíme. Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a necháme je v ní prohřát.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace