Koprová omáčka


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 40 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Milované letní jídlo, které vyvolá vzpomínky na prázdniny u babičky. Zkuste je na teplé dny odlehčit bramborovou přílohou a vajíčkem místo masa. Na podzim se zase s chutí vrátíte ke knedlíku a vařenému hovězímu.

Suroviny

  • Máslo 40 g
  • Mléko 170 ml
  • Smetana zakysaná 150 ml
  • Citronová šťáva dle chuti
  • Brambory 400 g
  • Mouka hladká 2 lžíce
  • Hovězí vývar 400 ml
  • Sterilovaný kopr Hamé 1 ks
  • Vejce 3 ks

Postup

  • 1

    V hrnci nechte rozpustit máslo, vmíchejte hladkou mouku a krátce ji opražte na světlou jíšku. Zalijte studeným mlékem a dobře rozšlehejte. Přilijte hovězí vývar, nejlépe domácí, a vařte asi 20 minut za častého míchání. Nakonec zašlehejte smetanu a kopr.

  • 2

    Hotovou omáčku osolte a opepřete podle potřeby. Můžete přidat i pár kapek citronové šťávy pro pikantnější chuť. Pokud byste omáčku připravovali dopředu, počítejte s tím, že chutě budou pracovat a před podáváním bude potřeba ji doladit.

  • 3

    Oloupané brambory uvařte doměkka a vajíčka natvrdo. Po uvaření je podélně překrojte na polovinu a podávejte přelité koprovou omáčkou.

  • 4

    TIP
! Koprovce sluší i ztracená vejce: vajíčko opatrně rozklepněte do misky a dávejte si přitom pozor, aby se neroztekl žloutek. Do většího hrnce dejte vařit vodu. Udržte teplotu tak, aby voda nezačala bublat, pak do ní přilijte 2 lžíce octa. Lžící roztočte vodu v hrnci, aby vznikl vír. Do jeho středu vlijte vajíčko. Vír se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Můžete mu pomoct lžící, ale práci zvládne i sám. Vařte 3 minuty, aby žloutek zůstal tekutý.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace