Koprová smetanová omáčka se zastřeným vejcem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Suroviny

  • Cibule 1 ks
  • Máslo 35 g
  • Zeleninový vývar 400 ml
  • Kopr 0.5 svazek
  • Citronová šťáva 1 lžíce
  • Vejce 4 ks
  • Mouka hladká 40 g
  • Sůl dle potřeby
  • Smetana na vaření 300 ml
  • Ocet 2 lžíce
  • Cukr moučka 2 lžíce
  • Ocet 4 lžíce

Postup

  • 1

    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci nebo kastrolu, v němž budeme vařit omáčku, rozehřejeme máslo, vmícháme do něj cibuli a necháme zesklovatět.

  • 2

    Orestovanou cibuli zaprášíme moukou, lehce opražíme dozlatova a jíšku odstavíme. Přilijeme polovinu vývaru a rychle rozšleháme.

  • 3

    Kastrol vrátíme na sporák, obsah rozmixujeme dohladka, přilijeme zbylý vývar a přivedeme k varu. Za občasného míchání prováříme asi půl hodiny. Potom přimícháme smetanu a vaříme do krémovité hustoty.

  • 4

    Kopr omyjeme, výhonky otrháme od stonků, jemně usekáme a vmícháme do omáčky. Pokud nemáme čerstvý kopr, můžeme ho nahradit nakládaným. Omáčku krátce povaříme. Pak ji sundáme z ohně, ochutíme octem, dvěma lžícemi citronové šťávy a cukrem. Promícháme a podle chuti přisolíme.

  • 5

    V rendlíku přivedeme k varu litr osolené a okyselené vody (4 lžíce octu). Když začne vřít, vodu vařečkou roztočíme a do víru uprostřed opatrně vpustíme vejce. Necháme zvolna vařit 4-8 minut (podle požadované ztuhlosti žloutku). Uvařená vajíčka rozdělíme na talíře, přidáme omáčku a jako přílohu podáváme vařené brambory.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace