Křehký koláč s artyčoky, listovým špenátem a mozzarellou


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 10 minut
  • 8 porce
  • Začátečník

Suroviny

Náplň

  • Špenátové listy 500 g
  • Máslo 250 g
  • Sýr žervé 90 g
  • Pepř mletý černý dle potřeby
  • Sterilované artyčoky 200 g

 

  • Česnek 4 stroužky
  • Smetana na šlehání 250 ml
  • Žloutek 3 ks
  • Sýr mozzarella 200 g

Těsto

  • Mouka hladká 300 g
  • Máslo 150 g

 

  • Sůl dle potřeby
  • Vejce 1 ks

Postup

  • 1

    Na vál nebo do mísy prosijeme mouku a vmícháme do ní půl lžičky soli. Studené máslo nakrájíme na drobné kostičky a vidličkou je zapracujeme do mouky. Přidáme vejce a lžíci studené vody a rychle zpracujeme na hladké těsto. Těsto by se nemělo dlouho hníst teplýma rukama, aby se máslo příliš nerozpustilo. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme odležet alespoň hodinu.

  • 2

    Těsto rozválíme na plát a vyložíme jím pečicí formu. Dno propícháme vidličkou a pak vložíme do mrazáku ztuhnout. Zatuhlé těsto vyndáme z mrazáku. Položíme na něj čtverec pečicího papíru, zatížíme (např. fazolemi) a dáme předpéct do trouby na 10 minut.

  • 3

    Špenát omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a nastrouháme. V pánvi rozpustíme máslo a vložíme do ní česnek a špenát. Špenát necháme zavadnout a přendáme do síta, aby z něj vykapala uvolněná voda. Smetanu rozšleháme se žervé, žloutky, špetkou soli a pepřem. Mozzarellu nakrájíme na kousky. Artyčoky slijeme z nálevu a překrojíme na poloviny.

  • 4

    Z trouby vyndáme předpečený korpus a vlijeme do něj část smetanové směsi. Pak na korpus rozložíme dušený špenát a nakrájenou mozzarellu a zalijeme zbytkem směsi. Navrch poklademe artyčoky řezem nahoru. Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace