Křehký obrácený šalotkový koláč s rukolovým salátkem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 4 porce
  • Začátečník

Suroviny

Salát

  • Rukola 200 g
  • Olej olivový 10 ml
  • Pažitka 0.5 svazek

 

  • Cherry rajčátka 200 g
  • Smetana zakysaná 200 g
  • Pepř mletý černý dle potřeby

Těsto

  • Mouka hladká 300 g
  • Máslo 150 g

 

  • Sůl dle potřeby
  • Vejce 1 ks

Náplň

  • Šalotka 500 g
  • Olej olivový 1 lžíce

 

  • Máslo 1 lžíce
  • Cukr hnědý 2 lžíce

Postup

  • 1

    Na vál nebo do mísy prosijeme mouku a vmícháme do ní půl lžičky soli. Studené máslo nakrájíme na drobné kostičky a vidličkou je zapracujeme do mouky. Přidáme vejce a lžíci studené vody a rychle zpracujeme na hladké těsto. Těsto by se nemělo dlouho hníst teplýma rukama, aby se máslo příliš nerozpustilo. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme odležet alespoň hodinu.

  • 2

    Připravíme si pánev s kovovou rukojetí. Těsto rozválíme na plát a podle průměru pánve z něj vykrojíme na kruh. Dáme ho na talíř a vložíme do mrazáku.

  • 3

    Šalotky oloupeme. V pánvi s kovovou rukojetí zahřejeme máslo s olejem. Vsypeme celé šalotky a na mírném ohni je opékáme a otáčíme, až budou orestované ze všech stran. Pak šalotky posypeme cukrem a na mírném ohni necháme lehce zkaramelizovat.

  • 4

    Těsto vyndáme z mrazáku. Položíme ho na šalotky v pánvi a trochu na ně přitlačíme. Do středu prořízneme špičkou nože malý křížek, aby mohla unikat pára. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Pokud začne těsto rychle hnědnout, zakryjeme ho alobalem.

  • 5

    Rukolu a rajčátka opláchneme a osušíme. Rajčata rozkrájíme a smícháme s rukolou. Zeleninu pokapeme olejem a promícháme. Zakysanou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a dochutíme solí a pepřem.

  • 6

    Upečený koláč necháme minutu zchladnout a pak ho překlopíme na prkénko. Podáváme se salátem a ochucenou zakysanou smetanou.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace