Meruňkové mřížkové minikoláčky


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 20 minut
  • 12 porce
  • Zkušený kuchař

Džemy a mřížkové koláče jsou letní klasika. Vyzkoušejte náš recept už teď, protože až se rok přehoupne k vánočnímu pečení, budete se k nim chtít vracet. Tyto zaplétané miniatury jsou možná trochu pracnější, ale rozhodně velmi efektní a nádherně jemné.

Suroviny

  • Mouka hladká 500 g
  • Cukr moučka 100 g
  • Máslo 250 g
  • Extra Jam Meruňka Hamé Sweet 4 lžíce
  • Mléko 1 lžíce
  • Vejce 2 ks
  • Kůra z citronu 1 ks

Postup

  • 1

    >>Extra džem meruňka 340g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Mouku i moučkový cukr prosejte do mísy. Podržte nad mísou struhadlo a rovnou do mouky postrouhejte citronovou kůru. Nepřijde tím o žádnou část voňavé esence a mouka se krásně ovoní. 

     

  • 2

    Potom otočte struhadlo a použijte jeho hrubou část a nastrouhejte máslo. Prosypejte moukou a začněte ho rychle zapracovávat promnutím mezi prsty, jako když děláte drobenku.

  • 3

    Přidejte vajíčka a propracujte na hladké těsto. Uhlaďte do bochánku, zabalte do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do ledničky. 

     

  • 4

    Uležené těsto rozdělte zhruba na poloviny. Obě části vyválejte na plát slabý přibližně 3–4 mm.

  • 5

    Menší plát potřete meruňkovým džemem. Větší plát nakrájejte na proužky široké 1,5–2 cm.

     

  • 6

    Zapleťte proužky do mřížky na pracovní ploše. Opatrně s pomocí prkýnka nebo listu pečicího papíru přeneste zapletený plát na těsto namazané marmeládou. Vykrajovátkem o průměru 8–10 cm vykrajujte koláčky a přesuňte plech vyložený pečicím papírem.

     

  • 7

    TIP

    • Pro jednodušší zaplétání nakrájejte proužky maximálně 15–20 cm dlouhé. Snadněji se zaplétají i přenášejí. Takových menších zapletených plátů si připravte několik. Postupně je přenášejte na marmeládový plát a vykrajujte kolečka.


Nahrávám