Musaka s lilkem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 30 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Suroviny

  • Lilek 2 ks
  • Extra panenský olivový olej Vasco da Gama 50 ml
  • Maso mleté 500 g
  • Oregano 1 lžička
  • Cibule 1 ks
  • Mléko 650 ml
  • Strouhaný sýr 80 g
  • Česnek 2 stroužky
  • Sůl dle potřeby
  • Pepř mletý černý dle chuti
  • Máta 4 snítky
  • Máslo 50 g
  • Mouka hladká 50 g

Postup

  • 1

    Lilky opláchneme, očistíme a podélně nakrájíme na plátky silné asi 7 mm. Olivový olej smícháme s utřeným česnekem a solí a směsí potřeme plátky lilku po obou stranách. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a při 200 °C pečeme asi 7 minut. Pak je i s papírem stáhneme z plechu a necháme zchladnout.

  • 2

    Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, ochutíme oreganem, pokrájenou mátou a najemno nakrájenou cibulí.

  • 3

    V kastrolu rozehřejeme máslo, vmícháme do něj mouku a při mírné teplotě mícháme asi 5 minut. Odstavíme, najednou přilijeme polovinu mléka a rychle rozšleháme metličkou dohladka. Dáme zpět na sporák, osolíme a za stálého míchání necháme přijít k varu. Ihned přimícháme zbylé mléko a zvolna vaříme alespoň 20 minut do zhoustnutí. Odstavíme a přimícháme polovinu nastrouhaného sýra.

  • 4

    Zapékací mísu vyložíme pečicím papírem. Na dno rozložíme třetinu plátků lilku, zakryjeme je polovinou masové směsi, přidáme další vrstvu lilku, zbylé maso a nakonec zase lilek. Vše zalijeme bešamelem, posypeme zbylým sýrem a pečeme při 170 °C asi 45 minut.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace