Oříškové špecle se švestkovým kompotem




Suroviny

  • Mouka hladká 250 g
  • Vejce 4 ks
  • Sůl špetka
  • Kukuřičný škrob 2 lžičky
  • Šťáva ze švestkového kompotu 200 ml
  • Kompot švestkový 500 g
  • Máslo 2 lžíce
  • Lískové oříšky 50 g
  • Cukr moučka 50 g
  • Minerálka 5 lžic
  • Jablečný džus 100 ml
  • Cukr krupice 2 lžíce
  • Lískové ořechy nahrubo nasekané 2 lžíce
  • Cukr moučka na posypání

Postup

  • 1

    Do mísy prosejeme mouku, přidáme mleté ořechy, vejce, moučkový cukr, špetku soli a minerálku. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu odležet v lednici.

  • 2

    Škrob promícháme s jablečným džusem. Švestkovou šťávu a krupicový cukr dáme do kastrůlku a asi 3 minuty povaříme. Pak vmícháme škrobovou směs a ještě krátce povaříme. Přidáme švestky, prohřejeme a odstavíme.

  • 3

    Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Odleželé těsto dáme na prkénko a ostrým nožem namočeným ve studené vodě odkrajujeme delší úzké nudličky. Špecle vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vyjmeme a necháme okapat.

  • 4

    V pánvi na sucho orestujeme nasekané ořechy a dáme je stranou. Pak v pánvi rozehřejeme máslo, přidáme špecle, posypeme cukrem a za občasného míchání necháme zkaramelizovat. Špecle podáváme se švestkovým přelivem a ořechy.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace