Pečená jehněčí kýta s citronovými brambory




Suroviny

  • Mouka hladká 2 lžíce
  • Sůl dle potřeby
  • Tymián dle chuti
  • Jehněčí kýta vykostěná 800 g
  • Olej olivový 3 lžíce
  • Rozmarýn 1 snítka
  • Citron 2 ks
  • Brambory vařené ve slupce 1000 g

Postup

  • 1

    Jehněčí kýtu omyjeme a odblaníme. Kýta se po odblanění sama rozloží na plát, ale zůstane vcelku. Větší část jehliček rozmarýnu a lístečků tymiánu otrháme z větviček a posypeme jimi jehněčí kýtu. Maso svineme, převážeme provázkem do úhledného balíčku a přendáme do pekáčku. Osolíme, přidáme máslo a zbytek bylinek včetně otrhaných stonků a podlijeme trochou vody.

  • 2

    Pekáček zakryjeme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C. Maso v troubě nejprve spíše dusíme za stálého podlévání vlažnou vodou a polévání vypečenou šťávou asi 90 minut. Téměř měkké maso pak odklopíme a dopečeme dorůžova.

  • 3

    Měkkou kýtu vyndáme z pekáčku a uchováme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, krátce orestujeme, zalijeme trochou vlažné vody, důkladně rozšleháme a necháme 20 minut provařit. Hotovou šťávu přecedíme a podáváme k plátkům jehněčí kýty s citronovými bramborami.

  • 4

    Citrony dobře omyjeme, nakrájíme na plátky asi 1 cm široké a ty naskládáme na plech, nejlépe na pečící papír. Na každý plátek citronu položíme jednu menší bramboru, nebo brambory nakrájíme na plátky a rozložíme je na citronová kolečka. Osolíme, pokapeme olivovým olejem a posypeme čerstvým rozmarýnem. Pečeme v horké troubě při 200 °C přibližně 8-10 minut.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace