Plněná rajčata se špenátem




Suroviny

  • Červená cibule 1 ks
  • Máslo 1 lžíce
  • Sůl dle chuti
  • Rýže kulatozrnná 150 g
  • Zeleninový vývar 500 ml
  • Mascarpone 3 lžíce
  • Špenátové listy 500 g
  • Česnek 3 stroužky
  • Olej olivový dle potřeby
  • Rajče 8 ks
  • Víno bílé 80 ml
  • Sýr parmezán 40 g
  • Sezamová semínka 2 lžíce
  • Máslo na vymazání

Postup

  • 1

    Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a asi 2 lžíce oleje a osmahneme cibuli s 1/3 česneku. Přisypeme rýži a orestujeme ji. Zalijeme ji vínem a mícháme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Teprve poté začneme po naběračkách přilévat horký vývar. Další dávku přiléváme v okamžiku, kdy se předchozí vypařila či vsákla. Rýži za stálého míchání vaříme doměkka.

  • 2

    Do rýže vmícháme najemno nastrouhaný parmazán a mascarpone. Risotto dochutíme solí a pepřem. Odstavíme ho a necháme trochu zchladnout.

  • 3

    Rajčata omyjeme, osušíme a v horní polovině vodorovně seřízneme. Vydlabeme je a naplníme rýží. Pak je posadíme do máslem vymaštěné zapékací misky a dáme do předehřáté trouby. Při 180 °C je zapékáme asi 15 minut.

  • 4

    Mezitím v pánvi na troše oleje orestujeme zbylý česnek. Přidáme opláchnuté listy špenátu a vydlabanou dužinu z rajčat. Vše osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Nakonec vmícháme nasucho opražená sezamová semínka.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace