Pomalu pečená posvícenská kachna se zelím a knedlíky


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 4 hodin
  • 8 porce
  • Zkušený kuchař

Suroviny

  • Kachna 1 ks
  • Sůl
  • Kmín 1 lžíce
  • Cibule 2 ks
  • Víno červené 1 dcl
  • Cukr krystal 1 lžíce
  • Sádlo lžíce
  • Brambory syrové 2 kg
  • Mouka hrubá 140 g
  • Jablko 4 ks
  • Pepř
  • Červené zelí 1 hlávka
  • Citronová šťáva 1 lžíce
  • Mouka hladká 1 lžíce
  • Kysané zelí Hamé 1 ks
  • Uvařené brambory 500 g
  • Vejce 1 ks

Postup

  • 1

    na kachnu:

    • kachna
    • 3 jablka
    • sůl a pepř
    • lžíce celého kmín

    na červené zelí:

    • hlávka červeného zelí
    • 2 ks cibule
    • sůl a pepř
    • lžíce citronu
    • 1 dcl červeného vína
    • lžíce mouky
    • jablko
    • lžíce cukru

    na bílé zelí:

    na bramborové knedlíky:

    • 500 g vařených brambor
    • 2 kg syrových brambor
    • vejce
    • sůl
    • 140 g hrubé mouky

  • 2

    Nejprve připravte červené zelí. Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, ke konci přidejte cukr a opražte. Poté přidejte nakrouhané zelí a poduste na mírném ohni pod pokličkou zhruba 20 minut.

  • 3

    Zelí osolte, opepřete a podlijte vínem a duste, dokud nezměkne. Přidejte oloupané a nastrouhané jablko, povařte, zaprašte moukou a nechte vychladnout.

  • 4

    Kachnu očistěte. Kůži na prsou a okolo stehen lehce šikmo nařežte. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte na čtvrtiny. Jedno nakrájené jablko spolu s třetinou červeného zelí dejte dovnitř kachny. Dejte na pekáč, osolte, opepřete a posypte kmínem. Obsypejte zbylými jablky a zelím, přikryjte poklopem nebo alobalem a dejte na 7 hodin (nebo přes noc) péct na 90 °C. Hodinu před podáváním odkryjte a opečte dozlatova při 120 °C za občasného přelití výpekem.

  • 5

    Uvařené a oloupané brambory prolisujte. Syrové oloupejte a nastrouhejte. Nechte 10 minut odpočinout, vyždímejte a přidejte k rozmačkaným bramborám. Zapracujte mouku, vejce a osolte a vypracujte polotuhé těsto. Z něj vytvořte kulaté knedlíky a dejte vařit do vroucí osolené vody na 15-20 minut.

  • 6

    Kysané zelí sceďte. V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nadrbno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte zelí, osolte, ochuťte cukrem, podlijte trochou vody a duste pod pokličkou zhruba 20 minut doměkka.


Nahrávám