Rýžový nákyp s meruňkami


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 20 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Suroviny

  • Rýže kulatozrnná 1
  • Mléko 500 ml
  • Máslo na vymazání
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Meruňková zavařenina 300 g
  • Sůl 1 špetka
  • Máslo 30 g
  • Cukr krupice 80 g
  • Vejce 4 ks
  • Cukr moučka na posypání

Postup

  • 1

    V hrnci se silným dnem přivedeme k varu 500 ml vody. Osolíme ji a vsypeme do ní rýži. Hrnec přiklopíme a rýži na velmi mírném ohni vaříme, dokud není skoro měkká.

  • 2

    K rýži přilijeme mléko a přidáme máslo. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Odstavíme ji, osladíme polovinou cukru a necháme částečně zchladnout.

  • 3

    Zapékací misku vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Lusk vanilky podélně rozřízneme. Vyškrábneme z něj dřeň a vmícháme ji do kaše.

  • 4

    Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme téměř dotuha. Pak do nich po částech zapracujeme zbylý cukr. Šleháme, dokud není sníh hodně pevný.

  • 5

    Žloutky vmícháme do rýžové kaše. Pak kaši zlehka promícháme se sněhem.

  • 6

    Do zapékací misky rozetřeme polovinu kaše. Navrch rozložíme odkapané meruňky a zakryjeme je zbylou kaší. Misku vložíme do trouby. Nákyp zapékáme asi 30 minut. Před servírováním ho pocukrujeme. Můžeme ho podávát přelitý nálevem z kompotu.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace