Sicilská crostata


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 45 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Letní chutě a vyzrálé ovoce začarované do křehkého italského koláče. Crostata pochází ze Sicílie, ale miluje ji celý Apeninský poloostrov. Marmeládovou náplň klidně zvolte podle vlastní chuti. Italský originál bývá nejčastěji meruňkový nebo ostružinový.

Suroviny

  • Mouka hladká 300 g
  • Máslo 90 g
  • Sušené droždí 5 g
  • Extra Jam meruňkový Hamé 1 ks
  • Cukr moučka 100 g
  • Vejce 2 ks
  • Cukr vanilkový 1 ks

Postup

  • 1

    Mouku prosejte a nahrubo do ní nastrouhejte máslo právě vyndané z lednice. Promíchejte ho s moukou a přidejte cukr a vejce. Rychle propracujte na pružné těsto. Přikryjte ho fólií a dejte minimálně na půl hodiny odpočinout do lednice.

  • 2

    Z hroudy těsta oddělte zhruba dvě třetiny a menší část vraťte do lednice. Větší část vyválejte na slabý plát a opatrně přeneste do vymazané formy. Dno několikrát propíchejte vidličkou a potřete vrstvou meruňkové marmelády.

  • 3

    Zbylé těsto vyválejte a nakrájejte z něj delší proužky. Poskládejte je do kříže na marmeládový základ – toto je tradiční dekorace crostaty.

  • 4

    Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 25–30 minut do zezlátnutí. Hotovou crostatu můžete jíst ještě teplou, jen ji nechte pár minut vydýchat.

  • 5

    TIP! Kromě marmelády můžete marmeládový koláč plnit i krémem, nutelou nebo oříšky.


Nahrávám