Slané galetky s masovou náplní


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 10 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

V Bretani se připravují slané pohankové palačinky, pro které se široko daleko ujalo pojmenování galettes. Jejich oblíbenost zcela zastínila původní galetky – slané koláče, které se pečou ve zbytku Francie i frankofonní Kanadě. Ty si takový osud rozhodně nezaslouží, protože jsou opravdu velmi dobré a stojí za vyzkoušení.

Suroviny

  • Mouka hladká 370 g
  • Máslo 150 g
  • Vejce na potření
  • Sýr tvrdý 100 g
  • Sůl 1 lžička
  • Voda studená 0.5 hrnek
  • Paštika provensálská Veselá pastýřka 1 ks
  • Provensálské bylinky 1 hrst

Postup

  • 1

    Změklé máslo a mouku propracujte na hmotu podobnou hrubší drobence – měli byste pořád vidět drobné kousky másla obalené moukou. Potom začněte postupně přilévat studenou vodu a průběžně ji zapracovávejte, dokud se těsto nespojí. Vodu nemusíte spotřebovat všechnu.

  • 2

    Hotové těsto vyklopte, zformujte na kompaktní placku asi 2,5 cm silnou. Zabalte ji do fólie a dejte odpočinout do lednice na půl hodiny.

  • 3

    Vál nebo pracovní plochu poprašte moukou, aby se těsto nelepilo. Vychlazené těsto vybalte z fólie a nožem rozdělte na 6 stejnoměrných dílků. Každý kousek těsta nejdřív prohněťte do bochánku a teprve potom rozválejte na placku zhruba o průměru 15 cm.

  • 4

    Do středu placky natřete paštiku, zhruba 2,5 cm na okrajích nechte volné. Posypte náplň bylinkami a strouhaným sýrem. Potom směrem do středu přihrňte okraje a přeložte je přes paštikovou náplň. Střed nechte volný a lehce přitlačte.

  • 5

    Připravené galetky opatrně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a potřete okraje rozšlehaným vajíčkem. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 oC. Trvá to zhruba 20–25 minut.

  • 6

    Hotové galetky můžete jíst rovnou vytažené z trouby i vychladlé.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace