Slaný koláč quiche se žampiony


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 40 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Čím je pro Italy pizza, tím je pro Francouze quiche. Můžete se inspirovat slavnými regionálními recepty nebo ho naplnit podle momentální chuti a stavu ledničky. V sezoně čerstvé zeleniny vyzkoušejte i tuto naši letní variantu.

Suroviny

Náplň

  • Cibulka jarní 3 ks
  • Paprika červená 1 ks
  • Žampiony celé Znojmia 1 ks
  • Smetana 150 ml
  • Nasekaný tymián dle chuti
  • Vejce 3 ks

 

  • Paprika žlutá 1 ks
  • Cuketa 1 ks
  • Smetana zakysaná 150 g
  • Sýr tvrdý 150 g
  • Rozmarýn dle chuti

Těsto

  • Mouka hladká 250 g
  • Vejce 1 ks
  • Sůl 1 lžička

 

  • Máslo 140 g
  • Mléko 2 lžíce
  • Fazole 2 hrsti

Postup

  • 1

    Mouku prosijte do mísy a osolte. Máslo nechte změknout nebo ho nastrouhejte na hrubém struhadle – půjde vám snadněji zapracovat do mouky. Propracujte těsto prsty, až získáte konzistenci hrubší drobenky, pak přidejte vajíčko a mléko a znovu prohněťte. Hotové těsto zformujte do bochánku, obalte fólií a dopřejte mu aspoň půlhodinový odpočinek v lednici. Nechte si zatím nahřát troubu na 180 stupňů.

  • 2

    Chladné těsto vyválejte na pomoučněném válu na zhruba půlcentimetrovou tloušťku. Za pomoci válečku ho opatrně přeneste do vymazané formy a prsty namačkejte do potřebného tvaru. Dno párkrát propíchněte vidličkou. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o trochu větší, než je forma. Položte ho na těsto a zasypte fazolemi. Ty těsto pěkně zatíží, aby se na dně při pečení nedělaly boule a bubliny. Formu s těstem a fazolemi vložte do vyhřáté trouby a pečte 10 minut. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte ještě dalších 5–10 minut, dokud není korpus jemně zlatavý.

  • 3

    Mezitím se můžete pustit do zeleninové náplně. Nakrájené jarní cibulky krátce opečte na trošce olivového oleje. Přidejte papriky a cuketu, obojí nakrájené na kostičky. Osolte a pomalu restujte 15–20 minut. Zelenina by měla změknout a pustit vodu. Hotovou náplň stáhněte z plotny a nechte trochu vychladnout. Pokud se nevypařila všechna voda, odeberte ji lžící. Do zeleniny ještě přidejte nasekané bylinky a okapané žampiony Znojmia. Sýr nastrouhejte do smetany a prošlehejte s vajíčkem a zakysanou smetanou.

  • 4

    Zeleninu vyklopte na upečený korpus, rovnoměrně rozprostřete a zalijte smetanovou směsí. Pečte při teplotě 180 stupňů 40 minut.

  • 5

    TIP! Nechte si stranou pár kousků připravené zeleniny, a než dáte koláč péct, naaranžujte je na povrch.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace