Svatomartinské koláče


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

  • Švestková povidla slazená Hamé 440 g
  • Cukr krupice 125 g
  • Mléko 250 ml
  • Žloutek 2 ks
  • Mouka polohrubá 35 g
  • Rum lžička
  • Mouka hladká 500 g
  • Droždí 50 g
  • Olej řepkový 180 ml
  • Vejce 1 ks
  • Máslo 25 g
  • Cukr moučka na posypání

Postup

  • 1

    na těsto:

    na drobenku:

    • 35 g polohrubé mouky
    • 25 g másla
    • 25 g krupicového cukru

    na hotové koláčky:

    • 2 lžíce másla
    • lžičku rumu
    • moučkový cukr na posypání

  • 2

    Nejprve si připravte kvásek. Droždí smíchejte s trochou mléka a cukru a zahusťte trochou mouky. Nechte kynout zhruba 20 minut.

  • 3

    V míse smíchejte zbytek mouky a cukru, žloutky a postupmě přimíchejte olej a zbytek mléka. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Poprašte moukou a nechte kynout (zhruba 30 minut).

  • 4

    Troubu předehřejte na 180 °C. Z ingrediencí si připravte drobenku.

  • 5

    Těsto na koláčky rozdělte na stejné kuličky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a panákovou skleničkou do nich udělejte důlek. Potřete rozmašlovaným vejcem. Důlek vyplňte povidly a posypte připravenou drobenkou.

  • 6

    Pečte v troubě dozlatova a ihned po vytažení potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Koláčky nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.


Nahrávám