Vánočka




Suroviny

  • Droždí 25 g
  • Sůl 1 špetka
  • Máslo 90 g
  • Žloutek 2 ks
  • Rozinky 30 g
  • Mandlové nudličky 1 ks
  • Mouka polohrubá 500 g
  • Cukr krupice 90 g
  • Mléko 200 ml
  • Vejce 1 ks
  • Citronová kůra 1 ks

Postup

  • 1

    Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, 0,5 dl vlažného mléka a špetkou mouky a necháme vzejít kvásek.

    V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, prosátou mouku se solí, přilijeme kvásek a zbylé vlažné mléko smíchané s 3/4 vejce. Vše promícháme vařečkou. Když se těsto spojí, přidáme rozinky a mandle a na válu vypracujeme vláčné těsto. Těsto na vánočku vložíme do mísy, poprášíme moukou a necháme 2 hodiny kynout.

    Upleteme vánočku, kterou potřeme zbylým vejcem smíchaným s lžící mléka a necháme ještě kynout asi 20 minut. Vánočku propíchneme na dvou místech kolmo špejlí a pečeme při 180 °C. Když vánočka začne zlátnout, stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme ještě 20 minut.

    Hotovou vánočku necháme trochu vychladnout a můžeme se do ní pustit.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace