Voňavý domácí chléb


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

  • Droždí 50 g
  • Mouka chlebová 600 g
  • Sůl dle potřeby
  • Dýňová semínka pražená 30 g
  • Kmín 0.5 lžička
  • Majoránka 0.5 lžička
  • Cukr krupice 1 lžička
  • Mouka žitná celozrnná 400 g
  • Slunečnicová semínka 30 g
  • Tymián 0.5 lžička
  • Dobromysl 0.5 lžička
  • Voda 50 ml

Postup

  • 1

    Z droždí, cukru, 120 ml vlažné vody a dvou lžic hladké mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě 15 minut vzejít.

  • 2

    Do velké mísy prosijeme obě mouky. Do moučné směsi přimícháme dvě lžičky soli, slunečnicová a dýňová semínka a ochutíme kořením.

  • 3

    Pak přidáme vykynutý kvásek, asi 280 ml vlažné vody a na pomoučněném válu dobře vypracujeme tužší těsto.

  • 4

    Těsto necháme na teplém místě asi 40 minut kynout. Pak je ještě jednou propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout.

  • 5

    Po nakynutí z těsta vytvoříme bochánek, dáme ho na plech vyložený pečícím papírem a necháme 20 minut kynout.

  • 6

    Po nakynutí povrch nařízneme ostrým nožem do kříže a potřeme vodou, ve které jsme rozpustili lžičku soli. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 30 minut při 160 °C. Po upečení potřeme bochník vodou se solí. Tip: chleba můžeme stejně dobře upéct v mikrovlnné troubě, kde nastavíme funkci horkovzdušné pečení a zvolíme teplotu 175 °C. Dopékáme pak při 155 °C.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace