Těžká a sytá jídla, která nás měla zahřát a naplnit energií pro studené dny, můžeme konečně nahradit něčím lehkým a hlavně zdravým. Bylinky pokrmy vylepší chuťově a ještě jsou zdravé pro tělo. Každý si nemůže udržovat bylinkovou zahrádku a proto je tu malý rádce, se kterým ty nejlepší bylinky nasbíráte přímo v přírodě.

Pampeliška
Pro mnohé jen plevel, pro další léčivý poklad. Nejenže je prospěšná játrům, ledvinám a žlučníku, ale i dobře chutná. Dá se využít celá, od květů až ke kořeni. Doporučuje se při zánětech močových cest a ledvinových kamenech, pomáhá i dobrému fungování trávení. Z listů připravíte salát, z kořene čaj, z květů sirup a  stvoly můžete chroupat syrové jen tak.

Kopřiva
Nepříjemným žaháním spíše odpuzuje, to je ale zanedbatelné mínus v porovnání s jejími výhodami pro lidský organismus. Pročišťuje krev, snižuje hladinu cukru v ní, prospívá jak trávící, tak vylučovacímu systému. To je jen zlomek jejích “schopností”. Užíváme jako čerstvou šťávu, čaj, sirup, odvar z kořene či do nádivek. Nezapomeňte ani na blahodárné účinky ve formě šamponu.

Šťovík
Jako děti jsme ho hledali na louce a žvýkali jeho kyselý stonek aniž bychom věděli, co dobrého pro sebe děláme. Zažene totiž žízeň, osvěží a dodá důležitý vitamín C. Jeho kyselost skvěle doplní sladké ovoce třeba ve smoothie.

Medvědí česnek
Jakmile vyraší medvědí česnek je jasné, že jaro je tu. Do detoxu je jako dělaný a věděli to už i medvědi. Ti totiž po probuzení ze zimního spánku spásali jeho porosty, aby si pročistili střeva. Voní jako česnek, je ale ještě léčivější. Kromě zmíněných střev ještě prospívá dýchacímu ústrojí a také vylučovacímu. Drobně nasekaným vylepšete pomazánky, saláty nebo omáčky, vyrobte víno nebo připravte třeba pesto! Rozhodně ho ale nesušte, ztratil by léčivé schopnosti.

Bršlice kozí noha
Za podivným názvem se skrývá velký zásobník vitamínu C a minerálů, který podporuje metabolismus a odkyseluje organismus. Mladé listy ve tvaru kopýtka mají lehce mrkvovou chuť, dejte si jen třeba jen tak na chleba s máslem, do tvarohu nebo dokonce osmažte.

Sedmikráska
Dříve lidé věřili, že drobné kvítko nosí štěstí, dnes už se jistotou ví, že pomáhá při bolestech zubů, kašli, zahlenění nebo nachlazení. Zpracovat můžete květy i listy, do salátů, stejně jako bršlici do tvarohové pomazánky nebo lahůdkově na chléb s máslem.

Čekanka
Krásně modré květy nepřehlédnete a najdete je prakticky všude. U cest, na mezích, je to prakticky plevel. Ovšem užitečný. Už ve starověkém Egyptě ji měli za kouzelnou, čistila totiž krev, játra i ledviny. Zpracovat můžete kořen i lístky. Z kořene se dříve dokonce vyráběla káva, lístky jsou zase výborné do salátů.

Dobromysl
Znáte ji podle vůně, dáváte si ji do italských pokrmů a říkáte jí oregano. Bylinka má antiseptické a protizánětlivé účinky, pomáhá při odkašlávání. Přidávejte do všech jídel podle chuti, prospěje i čaj.

Jetel luční
Nevšimnout si jetele v české přírodě je prostě nemožné. Typický květ i lístky pomohou při kašli, průjmy, posiluje organismus. Květy se dříve mlely na moučku, ze které se pekl chleba. Hodí se do salátů, přidává se do těstovin, rizota, můžete je i osmažit.

Prvosenka jarní
Posel jara přináší dobré zprávy i do kuchyně. Květy jídlo krásně obarví, listy se zase hodí do salátů nebo se vaří podobně jako kapusta. Z květů se dříve po namočení a povaření s cukrem a medem dokonce dělaly bonbony. Navíc je petrklíč skvělý na kašel a nachlazení, pro odklašlávání nebo na revma.

Pesto z medvědího česneku

  • Ingredience:
  • 150 g medvědího česneku
  • 50 g pininových oříšků ( můžete nahradit i vlašskými nebo kešú)
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 150 ml olivového oleje
  • Sůl a pepř

Jak na to:
Listy omyjte, osušte a za přidávání oleje rozmixujte s oříšky. Osolte a opepřete, na závěr ještě zakápněte olejem.