Letos je to přesně 60 let, kdy syn českých emigrantů Ray Kroc koupil licenci od bratří McDonaldů a rozjel řetězec rychlého občerstvení ve velkém. Ray Kroc vystřídal řadu zaměstnání od řidiče sanitky až po pianistu. K hamburgerům ho přivedly stroje na výrobu mléčných koktejlů, které jako obchodní cestující prodával po celých Spojených státech, protože je do své restaurace nakoupili právě Richard a Maurice McDonaldovi. Kroce nadchl jejich systém organizace práce v kuchyni, který byl obdobou průmyslové pásové výroby přenesené do gastronomie. Nabídl jim proto, že jejich koncept restaurace bude nabízet dál formou franšízy. V Čechách byl první McDonald otevřen v roce 1992 ve Vodičkově ulici a dnes se jejich počet blíží stovce. Jsou tedy nejrozšířenějšími jídelnami hamburgerů v Čechách, ale zdaleka ne jedinými.

České speciality

Nebyla by to česká vynalézavá duše, aby se spokojila jen se sériově připravovanými hamburgery. Jako houby po dešti se objevují burgerové restaurace, které by obstály v nejpřísnějším gastronomickém klání. Kromě klasických hamburgerů z nejlepšího masa nabízejí i chutě ryze české – hvězdná restaurace Dish na pražských Vinohradech například kombinuje hovězí maso s roztaveným olomouckým tvarůžkem a k tomu karamelizovanou cibulí s portským vínem. U lidových stánků s rychlým občerstvením je zase nezaměnitelně českou hvězdou smažák v housce, ideálně podávaný s tatarkou.