Co tedy najdete ve skleničce zavařeniny?

Nejdůležitější složkou je samozřejmě ovoce. Dále potom cukr, který zavařeninu ochutí, pomáhá ztuhnutí a zároveň konzervuje. Přidává se také pektin, který přispívá k rosolovité konzistenci. Pektin se v ovoci vyskytuje přirozeně, například jablka a rybíz ho obsahují hodně, jiné druhy jako maliny nebo jahody mají nízký obsah pektinu a potřebují trochu dopomoci. Zavařenině udělá dobrou službu i kyselina citronová, která je přirozený konzervant i dochucovadlo. 

Co ohlídat při nákupu?

Ovoce - všichni výrobci musí uvádět kolik ovoce připadá na 100 g zavařeniny. U džemu je minimum 35 g, džemy v bio kvalitě od Hamé mají až 55 g.

Cukr - rovněž musí být uveden, celkový údaj představuje cukr přidaný, ale i ten, který byl obsažen v ovoci.

Chemii - v džemech může být jenom pektin, citronová šťáva nebo přírodní barviva (například šťáva z červené řepy). Chemické konzervanty nebo syntetická barviva jsou zakázané. 

Jablečné vetřelce - jablka mohou někdy nahrazovat hlavní surovinu. Proto si ohlídejte, aby třeba jahodový džem neobsahoval více jablek než jahod.

Kdo je kdo

Marmeláda - jako marmeláda se mohou označovat jenom ty produkty, kde jsou alespoň pětinou surovin citrusové plody.

Džem - pro všechno ostatní ovoce je, zjednodušeně řečeno, vyhrazen pojem džem. Tedy pokud je ovocné složky aspoň 35 procent. Pokud je ovoce 45 procent a více, označuje se jako výběrový nebo také extra džem.

Ovocná směs - to, co dříve bývala česká marmeláda, se nyní schovává pod tímto označením. Ovocné směsi mají tužší konzistenci a jsou vynikající pro pečení nebo slepování vánočního cukroví.

Povidla - rozvařené přezrálé ovoce, ze kterého vařením odpařujeme vodu. Povidla se dříve nesladila vůbec, nyní se s přidaným cukrem setkáváme častěji. 

Rosol - vyrábí se pouze z ovocné šťávy, obsah ovoce musí být 30,5 %.

Rozvárka neboli klevela - rozvařené rozemleté ovoce, které je dochucené alkoholem, nejčastěji rumem.