Český kapr je trochu vánoční rarita. Většinou se na Vánoce konzumují spíš krůty, husy, případně vepřové nebo vánoční šunka. Ale nebývalo to tak vždy. 

Velká Británie

Tradičním vánočním jídlem ve středověké Anglii býval pečený páv nebo divočák. Krůty přivezli do země až jezuité kolem roku 1700 z Francie. V rámci svého koloniálního impéria je Britové úspěšně rozšířili po celém dnešním anglosaském světě. 

Německo

Jako ve většině zemí světa připadají také u našich největších sousedů hlavní oslavy na Boží hod. Nejčastěji se jako hlavní jídlo podává pečená husa s bramborami a zelím. Na vánočním stole nesmí chybět štola. Vypadá podobně jako naše vánočka, ale peče se z hutnějšího těsta a je doslova napěchovaná kandovaným ovocem, oříšky a marcipánem. Často ji seženete i v českých obchodech a stojí za vyzkoušení.

Francie

Sladká Francie se většinou neshodne na jednom typickém hlavním jídle, ale na dezertech určitě. V Provence dokonce hned na třinácti. Podávají se po večeři a představují Ježíše a dvanáct apoštolů. Většinou jde o oříšky, sušené ovoce a drobné cukroví. 

Po celé Francii je velmi oblíbené vánoční poleno, roláda z měkkého piškotového těsta. Je potažená tmavým čokoládovým krémem, aby vypadala věrohodně, a pokud by byl ještě někdo na pochybách, ozdobí se marcipánovými houbičkami a zasněží moučkovým cukrem.

Slovensko

Slovenská vánoční kapustnica je pověstná a s oblibou si na ní pochutnáváme i u nás. Vyzkoušejte ji třeba podle našeho receptu s houbami a sušenými švestkami.

Kuba

Při oslavě barevných a veselých kubánských Vánoc nesmí chybět populární pokrm Moros y Cristianos. Do češtiny by se název dal přeložit jako „Mauři a křesťané“, kdy Maury představují černé fazole a křesťany bílá rýže. Připravují i servírují se zvlášť, smíchají se až na talíři při jídle. Název jídla odkazuje na španělskou tradici prvních osadníků a na Reconquistu – vytlačení maurských dobyvatel ze Španělska na konci 15. století, které velmi ovlivnilo jazyk i kulturu. 

Peru

Široké příbuzenstvo hoduje společně a pochutnávají si na krůtí pečeni plněné mletým hovězím a buráky. Jako příloha se servírují pečené brambory a jablečná omáčka. Po hlavním jídle si dají hrnek husté horké čokolády a marcipánové sladkosti.