Každou paštiku můžete bez přemýšlení namazat na chleba. Můžete ji ale zajímavě servírovat a doladit, aby její chuť vyzněla. Pravidlo je jednoduché – čím jemnější paštika, tím delikátnější vína a další chuťové doplňky snese.

Setkání s vínem

Bílá i červená vína fungují s paštikami skvěle. Drůbeží pěny a lehké teriny doprovoďte bílým vínem, dobré budou například odrůdy Chardonay nebo i Sauvignon pro příznivce suchých vín. Červené víno vyzkoušejte zase k paštice z husích jater nebo játrové paštice, z českých například Rulandské modré. 

Lovecká vášeň

Zvěřinové paštiky potřebují zásadně červená vína. Čím výraznější je ochucení (tymián, zelený pepř), tím výraznější víno můžete zvolit. Nebojte se sáhnout i po těžkých vínech s výraznou tříslovinou.

Ať už vyberete kterékoli víno, nezapomeňte na jeho správné temperování. Bílá vína by měla být servírována studenější (vychlazená na 8–10 °C), červená vína (zvláště ta archivní) snesou pouze pokojovou teplotu 16–18 °C.

Zabijačková pochoutka

Výrazné chuti zabijačkových paštik, kde hraje prim bůček, škvarky, česnek a vůbec vepřové na všechny způsoby, si rozumí s neméně říznou chutí dobře natočeného piva. Nebojte se přidat i slivovici nebo jiné pálenky.

Sladké spojení

I sladká vína najdou uplatnění. Pokud servírujete terinu z foie gras nebo paštiku, do které se přidával aromatický nasládlý alkohol, můžete bez zaváhání nalévat odrůdy Sauternské, Gewürztraminer a z českých vín třeba slámové.

Ještě něco navíc

Přidejte ke své paštice ještě něco navíc. Funguje skoro všechno, od jablek se skořicí až po pikantní papriky se zelím,   brusinky, pikantní fíková marmeláda, hrušková salsa s pepřem nebo cibuláda (opět prolink), fantazii se meze nekladou.