Inspirace skandinávskou kuchyní patří k momentálním žhavým trendům gastronomie. Určitě si zaslouží, abychom se podrobněji podívali, co se vaří ve stále populárnější kuchyni na severu. 

Domov voní koprem

Skandinávií rozumíme Dánsko, Švédsko a Norsko, které díky geografické blízkosti sdílely řadu momentů historie i některé kulinářské zvyklosti. Jejich jídla jsou jednoduchá a prostý bývá i jejich styling neboli servírování. Stejně jako u všem známého bytového designu je důraz kladen na přírodní suroviny. Mnoho zeleniny nehledejte, v hlavní roli je maso – rybí, losí nebo jelení. Lososa upravují na mnoho způsobů, ikonický je například marinovaný losos gravad lax.

Skandinávci milují kopr, který se používá do řady receptů. Můžete vyzkoušet například pstruha s koprovými brambory a pestem z červené řepy podle našeho receptu. Mnohdy si kopr kupují v květináči i jen tak, na provonění domácnosti. 

Masové kuličky, chlebíčky...

Obligátní švédské masové kuličky kottbullar nejde vynechat. Podávají se s brusinkovou omáčkou, kterou můžete pořídit například zde

Podobné našim chlebíčkům jsou dánské smørrebrød. Plátky bílého, ale často žitného chlebu obložené uzeným lososem, pečeným masem, vejci nebo pomazánkami. 

... a samozřejmě švédský stůl

Oblíbený studený bufet je skutečné švédským vynálezem. Říká se mu smörgåsbord a jeho historie sahá až do středověku, kdy se na hostinách na veliký stůl vyskládaly všemožné zákusky k zajídání alkoholu. Tato forma pohoštění byla zvolena pro švédský pavilon na Světové výstavě v New Yorku v roce 1939 a pro velký úspěch se rozšířila do celého světa.

Sýr s jahodovým džemem a jiné zvláštnosti

Obrázek severské kuchyně by nebyl kompletní bez norského hnědého sýru brunost nebo také gudbrandsdalsost. Má zvláštní nasládlou chuť, kterou kdokoli narozený mimo tento region má problém zvládat. Krájí se na slabé plátky a mimo jiné se také jí namazaný jahodovou zavařeninou. 

Ve Švédsku je oblíbený skořicový závin vetekrans. Je stočený do kruhu jako věnec se zářezy po stranách. Můžete ho naplnit také oříšky, sušeným ovocem. My jsme se inspirovali českými tradicemi a upekli ho s mákem a povidly.

Foto: Profimedia.cz