Dnes se častěji setkáme s označením šunka od kosti a pod označením „pražská“ je možná slavnější v zahraničí. Také se tam úspěšně vyrábí, protože, trochu paradoxně, se pražská šunka vůbec nemusí vyrábět v Praze. 

Naložená šunka pana Zvěřiny

Do té doby, než řezník a uzenář František Zvěřina načal experimentovat s nakládáním a uzením vepřové kýty vcelku, se kýta většinou před nasolením rozdělila na tři kusy. Roku 1857 pan Zvěřina poprvé představil svoji naloženou, lehce zauzenou a poté vařenou vepřovou kýtu s kostí. 

Poznejte tu pravou

Pražská šunka má mít růžovou barvu s tmavšími a světlejšími tóny. U té pravé nesmí chybět tenká vrstva jemného bílého tuku pod zlatavě vyuzenou kůží. 

Pražská expanze

Oblíbená pochoutka se brzy začala vyrábět ve velkém. Na pražské Zvonařce vznikla v roce 1879 dokonce továrna. Nestál za ní pan Zvěřina, ale uzenář a velkopodnikatel Antonín Chmel a jmenovala se velkolepě: První česká akciová továrna na šunky a uzenářské zboží Antonín Chmel, PrahaVinohrady.

Zpracovávalo se hlavně maso z klasických českých plemen. Kýty založili do kádí a několik dní je zalévali solným lákem. Po dvou týdnech je pracovníci otočili kůží nahoru a proces se opakoval. Další týden se kýty nechaly okapat a poté zaudily. Jen lehce, aby kouř maso jemně ovoněl. Nakonec se šunka ovařila a pochoutka byla na světě. 

Patentový zmatek

V době svého vzniku se bohužel nikdo z výrobců včas nepostaral o ochrannou známku ani jinou průmyslovou ochranu. Výrobní postup začaly velmi rychle kopírovat desítky uzenářů v Rakousko-Uhersku a postupně i v zahraničí a dokonce zámoří. Soudní spory na přelomu 19. a 20. století nebyly úspěšné a neuspěl ani nedávný pokus o mezinárodní registraci ochranné známky pro pražskou šunku.    

Oválná plechovka 

Po druhé světové válce se v Česku začala pražská šunka vyrábět v konzervách s charakteristickým oválným tvarem, se kterými se setkáváme dodnes. Vyzkoušejte například pražskou šunku vynikající kvalita od Hamé. Je vyrobena z nejvybranějších ingrediencí, které jí propůjčují nezaměnitelnou chuť a aroma.