První se vyráběl z citronu a podle toho dostal nápoj svoje jméno. Toto ovoce pochází z Indie a tam i začali jako první pít limonádu, tedy citronádu, jen s názvem nimbu pani vylepšenou o zázvor a oslazenou cukrem. V Egyptě ji znali už v roce 1000, oslazenou medem a datlemi. V 17.století ji už prodávali na ulicích Paříže a o 100 let později po objevu perlivé vody přidali k citronové šťávě bublinky.

Na výrobě domácí klasické citronové limonády není nic těžkého. Stačí smíchat 100 g cukru s 240 ml vody a povařit, dokud se cukr nerozpustí. Mezitím vymačkejte z citronů asi 240 ml šťávy, mělo by na to stačit 4 až 6 kousků. Smíchejte pak vzniklý sirup a šťávu a přidejte vodu podle potřeby a chuti. Nezapomeňte na led a plátky citronu.

Tímto způsobem můžete vyrobit limonádu z každého oblíbeného ovoce, je ovšem důležité hledět na to, jak je sladké a tomu přizpůsobit dávku cukru. Takovému melounu nebo mangu stačí opravdu jen voda, grep, maliny či zázvor si oslazení žádají.

Pokud chcete návštěvu překvapit něčím novým, nebojte se popustit uzdu fantazii. Zkoušejte a experimentujte, začněte třeba s netradičními tipy od nás.

Pomůže džem
Půlka čajové lžičky malinového džemu udělá v klasické citronádě velkou parádu, jemně ji dochutí a dosladí a obarví na příjemnou růžovou.

Ogrilujte citrony
Netradiční chuť přidá nápoji opečení citronu a či jiného ovoce na grilu. Teplo karamelizuje cukr ve šťávě, která tak bude sladší a méně kyselá. Citron můžete opéct v troubě. Předehřejte ji na 200 stupňů, citrony rozkrojte na půl, položte ukrojenou stranou dolů a pečte asi 20 až 30 minut, dokud nebude kúra lehce hnědá.

Nebojte se soli
Trocha soli v citronádě umocní sladkou chuť citronů. Podle vědců totiž buňky na povrchu jazyka při přítomnosti slané chuti podpoří přesun glukózy k receptorům sladké chuti a tak bude limonáda ještě sladší. Stačí špetka na celý džbán.

Bylinky
Pokud při vaření rádi používáte bylinky, využijte je i při výrobě limonád. Bazalka v klasické citronádě, tymián v broskvové či levandulová. Aromatické levanduli stačí málo, kapka esenciálního oleje na vaření z vás udělá hvězdu oslavy.

Špenát
Ingredience, která typická spíše pro saláty, povýší vaši limonádu na novou úroveň jak chuťově, tak výživově. Lístky špenátu smíchejte se šťávou ze dvou citronů, půlkou okurky a hruškou, přidejte vodu s cukrovým sirupem a led a vychutnávejte.

Jako v Brazílii
Pro labužníky je to limonáda v exotickém stylu. Rozmixujte tři celé limetky s 40 gramy cukru, 700 ml vody a 3 polévkovými lžícemi kondenzovaného mléka. Směs sceďte, rozmixujte s drceným ledem a podávejte.

Přidejte hořčici
Pokud se nebojíte experimentů, odvažte se použít dijonskou hořčici. Ano, není to omyl. Pro milovníky pikantních příchutí se doporučuje čajová lžička hořčice na 120 ml limonády. Ozdobte plátky citronu, okurky a pomeranče, k tomu lístky máty. Dospělí pak ještě mohou vylepšit ginem.