Ve Velké Británii Vánoce rozhodně neodbývají. Města se bohatě zdobí dekoracemi a světly. Ta nejslavnější ulice je londýnská Oxford Street, kde je to každý rok větší a pompéznější. Slavnostního rozsvícení nějakou z místních celebrit se účastní tisíce lidí. V týdnu před Štědrým dnem pořádají koncerty s koledami a představení o narození Ježíše Krista. Ježíšek dárky ale nenosí, do punčoch nad krbem nebo u postele je dává buď Otec Vánoc (Father Christmas) nebo Santa Claus. Děti svá přání sepisují a rodiče pak dopisy hází do krbu. Není to kvůli jejich nesplnitelným výmyslům, ale Otec Vánoc si vše může přečíst z kouře.

Náš Štědrý den, tedy 24. prosince, mají ještě jako pracovní, i když domů se dostanou většinou dřív. Udělají poslední nákupy a po lehké večeři se jde spát. To hlavní se děje o den později na 1. svátek vánoční. Děti se jdou podívat na dárky, do trouby míří krocan a v kuchyni je pěkně rušno. I když se tomu říká večeře, v Británii začínají hodovat už po poledni. Žádné zlaté prasátko tady neuvidíte. Jako předkrm připraví třeba kaštanovou polévku, ke krocanovi pak nechybí nádivka, pečené brambory, párečky pečené ve slanině, dušená zelenina jako mrkve, hrášek a růžičková kapusta, chlebová a brusinková omáčka k masu a následují samozřejmě zákusky. Vzpomínáte slavní trifle, který v seriálu Přátelé připravovala Rachel? Odmyslete si vrstvu dušeného hovězího s hráškem a máte perfektní dezert. Tradiční jsou mince pies, koláče s náplní z ovoce a koření, nebo vánoční pudink, který má ovšem s tím naším pramálo společného.

Volno mají Britové i 26. prosince na tzv. Boxing Day. Na programu nejsou pěstní zápasy, den dostal název po tradici, kdy pošťáci, poslíčci a další pracovníci ve službách dostávali krabice (boxy) s odměnami. Na svátek klidu a míru ale zapomeňte, tohle je oslava nákupů. Obchody mají otevřeno klidně od pěti ráno, lidé čekají v dlouhých frontách a nákupní centra praskají ve švech. Je to totiž den neskutečných slev, něco jako černý pátek v USA.

Pokud se do Velké Británie na Vánoce nechystáte, některou ze slavnostních pochoutek si můžete připravit i doma.

Kaštanová polévka

Přísady:

  • 450 g jedlých kaštanů
  • 25 g másla
  • 225 g cibule
  • 225 g brambor
  • 900 ml vody nebo vývaru
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 hřebíček
  • Sůl a pepř

Postup:

Kaštany nařízněte a vložte do vařící vody, nechte je v ní asi minutu, pak sceďte a oloupejte. Na másle lehce osmažte nakrájenou cibulku, oloupané a nakrájené brambory a nakrájený celer. Jakmile máslo vše obalí, přidejte kaštany. Přidejte hřebíček, vývar nebo vodu, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte probublávat asi 20 minut, dokud nebudou kaštany měkké. Pak vytáhněte hřebíček a vše rozmixujte.

Omáčka z chleba (Bread sauce)

Přísady:

  • 400 ml mléka
  • 1 cibule
  • 2 hřebíčky
  • 5 kuliček pepře
  • 50 g strouhanky
  • 25 g másla
  • 1 bobkový list
  • Strouhaný muškátový oříšek
  • Sůl

Postup:

Do mléka dejte pepř, bobkový list, sůl a muškátový oříšek. Cibuli rozřízněte na půl, zapíchněte do ní hřebíčky a dejte také do mléka. Přiveďte k varu, sundejte ze sporáku a nechte minimálně půl hodiny stát. Poté sceďte, mléko vraťte na sporák a přidejte strouhanku. Přiveďte k varu, nechte probublávat asi hodinu, než bude směs hustá a krémová. Přidejte máslo a podávejte teplé.

Brusinková omáčka

Přísady:

  • 125 g cukru
  • 200 ml pomerančového džusu
  • 125 ml portského vína
  • 280 g Brusinky kompot Hamé
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 hvězdička anýzu

Postup:

Cukr smíchejte s džusem, přidejte koření a přiveďte k varu. Brusinky slijte, přidejte do směsi a vařte, dokud se tekutina nevstřebá. Přilijte portské a prohřejte.

Mince pies

Přísady:

na náplň:

  • 55 g másla
  • 3 lžíce Hamé Ovocné směsi “linecké”
  • 120 ml jablečné šťávy
  • 1 oloupané jablko bez jádřince
  • 40 g rozinek
  • 40 g zlatých rozinek jumbo
  • 75 g sušených brusinek
  • 100 g nakrájených datlí
  • šťáva z 1 citronu
  • 120 g krupicového cukru
  • 80 ml rumu
  • 40 g kandované citronové kůry
  • 40 g kandované pomerančové kůry
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku

na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 15 g krystalového cukru
  • 113 g studeného, na kostičky nakrájeného másla
  • 4 lžíce ledové vody
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Postup:

Jablko nakrájejte na malé kostičky. V silnostěnném rendlíku nechte rozpustit máslo, přidejte jablko, rozinky tmavé i světlé, citronovou a pomerančovou kůru, brusinky, datle, ovocnou směs a promíchejte, přisypte cukr a přilejte citronovou a jablečnou šťávu a rum. Dochuťte kořením a na mírném plameni svařte, dokud nevznikne hustá hmota (cca 1 hodina). Z přísad na těsto vypracujte hladké těsto a dejte jej odpočinout do lednice (cca na hodinu). Těsto rozválejte na tloušťku 0,5 cm a vykrojte kolečka o průměru o 0,5 cm větší, než je průměr formiček na muffiny. Těstem vyložte formičky, okolní těsto odložte do ledničky. Do ⅔ naplňte formičky náplní. Zbylé těsto z ledničky rozválejte a vykrojte z něj hvězdičky (menší i větší), aby vyplnily horní průměr formiček. Rozkvedlejte vejce a potřete jím vršek mince pie.

Pečte při 170 °C zhruba 20 minut. Vychladlé pak pocukrujte.