Zajímavé alternativy k opečeným uzeninám nejasného původu určitě uvítají mnozí dospělí i rodiče malých dětí. Pro ně upečené špekáčky moc vhodné nejsou. 

Chleba na klacku – Samozřejmě si můžete na ohni opéct obligátní topinku. Můžete si ovšem upéct i chlebové těsto namotané na klacku jako hada, a to je mnohem větší zábava! Budete potřebovat půl kila hladké mouky – stačí bílá pšeničná, ale můžete přidat i tmavou celozrnnou v poměru půl napůl. Smíchejte ji se lžičkou prášku do pečiva, lžičkou soli, přilijte dva decilitry vody a zapracujte lžíci sádla. Dochuťte bylinkami, sušeným česnekem nebo cibulí, to už je jen na vás. Z těsta udělejte válečky, namotejte na klacek a opečte nad plameny. 

Urychlené pečené brambory – Klasické brambory v popelu se pečou dobře hodinu, potřebujete mít dost žhavého popelu a ještě se velmi rády připalují. To všechno si můžete ušetřit, stačí brambory 10 minut povařit v osolené vodě. Každou bramboru nakrojte a dovnitř vložte kousek másla nebo plátek anglické slaniny. Obalte alobalem a balíček zahrabejte na 20 minut do popelu. 

Kornout plný sladkostí – Tuhle dobrotu budou děti milovat a dospělí budou bezostyšně chodit ujídat. Prázdný kornoutek na zmrzlinu naplňte sladkostmi. Skvělé jsou čokoláda, karamelky, marsmallowny, doplňte je kukuřičnými lupínky, oříšky nebo třeba popcornem. Fantazii se meze nekladou. Pečlivě obalte alobalem a dejte prohřát do popelu ve svislé poloze. 

Pečené jablko s karamelem – Jablka pečená na ohni jsou táboráková klasika. Čím je slupka černější, tím je jablíčko lépe upečené. Než ho sníte, raději slupku oloupejte. Pak obalte jablko v cukru a ještě chvilku ho nechte opéct, aby cukr zkaramelizoval. 

Pečený sýr – Opékat roztékající se sýr napíchnutý na klacek je docela zkouška zručnosti, ale výsledek za to stojí. Zkuste třeba eidam s nižším obsahem tuku, který se nebude roztékat tak rychle. Osvědčená je také parenica vcelku, kterou uzená vrstva drží pohromadě, i když je vnitřek tekutý.

Foto: iStockphoto.com