Je to ovoce nebo zelenina? I když se o to stále vedou spory a ani soud to nevyřešil, každý z nás jasno. Kromě toho, že skvěle chutnají, jsou našemu tělu neuvěřitelně prospěšná. I když si je užijete čerstvá, povařená nebo třeba jako kvalitní protlak pro základ polévek a omáček, můžete poslouží jako skvělý doplněk domácí lékárny.

Zázračný lykopen
Rajčata obsahují látku lykopen, rostlinné barvivo ze skupiny karotenoidů. Ten našemu tělu prospívá hned v několika ohledech, od hlavy až skoro k patě. K tomu je v nich ještě draslík, beta karoten, vitamín C a chrom.

1. Zdravé srdce
Lykopen, vitamín C a draslík mají společné dvě věci. Najdeme je v rajčatech a jsou prospěšné srdci a krevnímu oběhu. Lykopen pomáhá proti blokování cév tuky, vitamín C se prokázal jako účinný při snižování rizika kardiovaskulárních nemocí a draslík eliminuje negativní účinky sodíku, například rozšiřuje cévy, což vylepšuje krevní tlak.

2. Nejlepší antioxidanty
I když antioxidační účinky v rajčatech má více složek, lykopen je úplná jednička. V boji s volnými radikály mu zřejmě velmi pomáhá jedinečný tvar molekul.

3. Silné kosti
A zase ten lykopen. Co se kostí týče, podle vědců zlepšuje jejich zdraví a oddaluje výskyt osteoporózy.

4. Lepší zažívání
Za zmínku stojí i vláknina, které je ve 200 gramech rajčat asi 9 procent doporučené denní dávky. Ta se hodí pro bezproblémové zažívání a zdravou a pravidelnou stolici, což snižuje riziko výskytu hemoroidů.

5. Ostřejší zrak
Obsah vitamínu A dělá z rajčat potravinu výbornou pro zrak. Je důležitý pro správné fungování sítnice, dobré vidění za slabého světla a také vidění barev. Také hraje roli při vývoji zraku dětí.

6. Omlazená pokožka
Vitamíny A a C, kterými se rajče také může pochlubit, zajistí zdravou pokožku. Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, díky kterému kůže vypadá mladistvěji, a který pomáhá hojení ran. “Áčko” zase obsahuje retinoid, který se přidává třeba do krémů na obličej proti stárnutí. Kromě toho vaší pleti ještě prospěje i betakaroten, který chrání přes spálením od sluníčka.

7. Prevence rakoviny
V roce 1999 vědci zveřejnili studii, která spojila lykopen se snížením rizika rakoviny prostaty, plic a žaludku. Například muži, kterým v těle našli nejvyšší hladinu lykopenu, měli o 21 procent nižší pravděpodobnost rakovinou prostaty onemocnět.

8. Nižší riziko mrtvice
Stejně jako rakovinu prostaty, lykopen u mužů snižuje potencionální ohrožení mozkovou mrtvicí. Ti zkoumaní ve studii publikované v časopisu Neurology, kteří měli nejvyšší hladinu lykopenu v krvi, byli ohroženi mrtvicí o 55 procent méně, než ti ostatní. 

9. Slabší astma
Lykopen je podle odborníků prospěšný i pro plíce. Prokázalo se, že jeho pravidelná denní dávka ulevila astmatikům, zatímco extrakt z rajčat zase pomáhal při zánětu plic.

10. Poznávání
Beta karoten je prospěšný nejen kůži, ale také bojuje proti úpadku poznávání. Účinek se projevuje až po dlouhodobém užívání a roli v tom hraje jeho antioxidační funkce.