Při zmínce o vaření s rajčaty nám automaticky naskočí rajská polévka.Tento pokrm tu s námi ale vůbec není tak dlouho, jak si myslíme, první recept vznikl až na konci 19. století.

I když je dnes znají po celém světě, v 16. století rajčata pěstovali jen ve Střední a Jižní Americe. Ta divoká byla menší asi jako cherry rajčata a pravděpodobně žluta. Aztékové jim ve svém jazyce nahuatl říkali tomatl a z toho bylo odvozeno nynější tomato. Zbytku světa je představil španělský dobyvatel Hernán Cortés, který je vzal ze zahrad tehdejšího vládce Montezumy. Nejdříve se dostala do kolonií v Karibiku, poté na Filipíny a odtud do Asie.

Z evropských států si je nejdřív užili samozřejmě ve Španělsku a v Itálii. Jenže tehdy si v květináčích udržovali jen jako okrasnou květinu a kuriozitu, přece jen nic takového nikdy neviděli. A také si dlouho mysleli, že jsou jedovatá. Proto je začali jíst až na začátku 18. století!

Jedním z prvních pokrmů, který z rajčat vařili, když si je zrovna nedopřávali čerstvé, byla samozřejmě polévka. Nejstarší dochovaný recept se datuje do roku 1872 a do své kuchařky ho zaznamenala Maria Parloa. Kdo ovšem rajskou polévku opravdu proslavil, byl podnikatel Joseph A. Campbell. To jméno vám nic neříká? A co takhle plechovka z obrazu Andy Warhola? Tak přesně tu vedle slavného umělce dostávaly k obědu miliony lidí.

Dnes si ji můžete připravit na mnoho způsobů a my jsme vybrali pár těch, které vám zaručeně budou chutnat.

Italská klasika

Pappa al pomodoro

Romantické Toskánsko dalo vzniknout jednoduché, ale vydatné polévce, která je zahuštěna italským chlebem.

Přísady:
2 kg rajčat
120 ml olivového oleje
1 velkou cibuli
4 stroužky česneku
200 g tvrdé italské bagety
Hrst bazalky
Sůl a pepř

Postup:
Do velkého hrnce dejte vařit vodu a velkou mísu naplňte ledovou vodou. Každé rajče nařízněte, vložte do vařící vody, nechte v ní asi 10 sekund a poté přesuňte do studené. Rajčata oloupejte, rozkrojte,do sítka vydlabejte zrníčka a vymačkejte šťávu. Zbytek nakrájejte. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte na plátky nakrájený česnek a po minutě rajčata, pepř a sůl. Stáhněte teplotu a částečně zakryté pomalu vařte 30 minut. Pot přidejte nakrájenou bagetu a rajčatovou šťávu a nakonec bazalku.

Caprese

Stejně jako si pochutnáte na salátu Caprese, tedy rajčatům s bazalkou, mozzarellou a olivovým olejem, užijete si to vše i v teplé verzi.

Přísady:
1 kg rajčat
1 hlavičku česneku
50 g bazalky
2 kuličky sýru mozzarella
4 sušená rajčata v oleji
1 polévkovou lžíci hnědého cukru
1 a půl lžíce octa z červeného vína
Olivový olej

Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Česnek rozkrojte na šířku, spolu s rajčaty dejte na plech a pečte 25 minut. Nechte vychladnout, stroužky vymáčkněte ze slupky a rozmixujte spolu s pečenými a sušenými rajčaty, bazalkou, octem, cukrem a třemi polévkovými lžícemi oleje. Podávejte při pokojové teplotě se sýrem a posypanou čerstvou bazalkou.

Minestrone
I když je v této husté polévce mnoho další zeleniny, na rajčata se v ní nesmí zapomenout.

Přísady:
3 velké mrkve
1 velkou cibuli
4 stonky celeru
1 polévkovou lžíci olivového oleje
2 stroužky česneku
2 velké brambory
2 polévkové lžíce rajského protlaku
2 litry zeleninového vývaru
400 g fazolí v plechovce
400 g nasekaných rajčat
140 g nalámaných špaget
Půl hlávky kapusty

Postup:
Mrkev, cibuli a celer nakrájejte na malé kousky, můžete si pomoci i mixérem. V hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu, rozmačkaný česnek, na kostičky nakrájené brambory a na prudkém ohni osmažte asi 5 minut. Přimíchejte protlak, vývar a rajčata, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte vařit 10 minut. Přidejte fazole a těstoviny, vařte dalších 10 minut a na poslední dvě minuty přidejte kapustu.

Letní

Gazpacho
Horká léta v jižním Španělsku si vyloženě říkají o studenou verzi oblíbeného pokrmu. Je to vlastně takový rozmixovaný salát, přidává se do ní totiž ještě okurka, paprika, česnek, cibule, olivový olej, ocet, voda a sůl. Vše se rozmixujte a je hotovo.

Vylepšená
Z pečených rajčat

Každou polévku vylepšíte když zeleninu, ze které vaříte, předtím opečete. Stejně tak u rajské. Rajčata spolu s česnekem, cibulí a oreganem pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem, osolte a opepřete, a pečte 45 minut. Poté povařte v zeleninovém vývaru a podávejte s parmezánem. Uvidíte, jak se chuť ve výsledku projeví.

Mexická

Sopa aquada
Název sice zní tak, že by to mohla být dost vodová, naštěstí tomu tak není. V zemi totiž mají ještě pokrm sopa seca, tedy polévku suchou, nudle v omáčce.

Přísady:
2 rajčata
¼ střední cibule
1 stroužek česneku
½ čajové lžičky soli
200 g nudlí do polévky
1,5 litru slepičího vývaru
3 lžíce sádla
3 limetky

Postup
Rajčata, cibuli, česnek a sůl rozmixujte. Sádlo rozehřejte v hrnci a přímo do něj dejte nudle a osmažte je do hněda. Přidejte vývar a rajskou směs a na mírném ohni vařte 15 až 20 minut. Podávejte v miskách s nakrájenými limetkami k dochucení.