Bezlepkový zázrak pro zdravé cévy

Trojboká pohanková semínka obsahují cenný rutin, který doslova zázračně opravuje naše cévy a navrací jim pružnost. Popere se dokonce s cholesterolem. Pohanka je přirozeně bezlepková, protože nepatří mezi obiloviny, i když její semínka jsou podobně moučnatá a dají se dobře rozemlít na mouku. S pohankovou moukou můžete dobře zahustit polévku nebo připravit palačinky, ale nakynuté buchty od ní nečekejte. To bez lepku nepůjde. Jiných pohankových receptů je ale spousta, například pohankové hvězdičky.

Pohanku nevařte, dejte ji pod peřinu

Abyste se nepřipravili o léčivé látky, pouze pohanku spařte vařící vodou a nechte nabobtnat. Na jeden díl pohanky se dávají dva díly vody. Pohanku přiklopte a nechte pěkně v teple. Klidně pod peřinou, jako to dělávaly naše babičky.

Tipy na pohankové recepty

Když už máte pohanku připravenou, můžete ji směle použít do řady slaných i sladkých receptů. Přidejte ji do salátů, na zahuštění polévek, výborná je přimíchaná do bramborové kaše nebo ji udělejte stejně, jako když připravujete rizoto.

  • Rychlou přílohu k jídlu připravíte, když uvařenou pohanku dochutíte opečenou slaninou s cibulí a česnekem.
  • Oblíbenou kaši nejen k snídani uděláte svařením 150 g pohankové krupice ve tři čtvrtě litru mléka. Přisypávejte postupně a dobře míchejte. Dochuťte medem nebo javorovým sirupem a podle obliby ozdobte kakaem, oříšky a ovocem. Budete mít postaráno o zdravý a sytý start do nového dne.
  • Pomazánka skoro jako škvarková může být také z pohanky. Uvařenou pohanku smíchejte s opečenou cibulkou a česnekem a opravdu jimi nešetřete. Dochuťte hořčicí, nastrouhanou kyselou okurkou a majoránkou. Někdy se pro chuť přidává i trochu droždí. Namažte na farmářský chleba a nikomu neříkejte, že pomazánka neviděla maso. Nepoznají to.
  • Sladký dezert s ovocem si připravte podobně jako nákyp. Spařenou pohanku smíchejte se žloutky vyšlehanými s cukrem a poté zapracujte strouhaná jablka a skořici a nakonec bílkový sníh. Zapečte ve vyhřáté troubě dozlatova. 

Pro zajímavost - dejte si pohanku s tatarkou

Pokud byste si tuto zvláštnost objednali, měli byste se správně dočkat pouze dvojité porce pohanky. „Tatarka“ se totiž dříve říkalo pohance, protože do Evropy přicestovala s tatarskými nájezdníky ve 13. století. Těm se také říkalo „pohané“ a odtud pochází název, pod kterým známe pohanku dodneška.

Foto: Profimedia.cz