Začněte s perníčky 

Pečení vánočního cukroví začíná už koncem listopadu, kdy jako první na řadu přijdou perníčky. Dopřejte jim klidně až tři týdny, aby získaly správnou konzistenci. Staré perníkářské recepty dokonce radí těsto nechat odležet až 30 dní v chladu. Kořeněné chutě se krásně prolnou a vůně i chuť upečeného perníku budou mnohem intenzivnější.

Po Mikuláši se můžete pustit do lineckého, vanilkových rohlíčků a jiných oříškových sušenek. Pokud je slepujete pouze zavařeninou nebo vůbec, předvánoční odpočinek jim jen prospěje.

Na cukroví s krémy a polevou přijde čas až v polovině prosince. To je ta pravá doba na plněné kokosky, košíčky, ořechy či ischelské a ořechové dortíčky. Základní tvary pro plněné cukroví si můžete napéct pár dní dopředu. To se docela hodí, protože s postupujícím adventem už začíná být v kuchyni frmol. 

Nepečené jen pár dní dopředu

Všechno ostatní cukroví, které neprojde troubou, připravujte raději až těsně před Vánocemi. Určitě nechcete riskovat, že by se krém zkazil nebo žlukl tuk. Stejně tak nechvátejte ani s cukrovím, které vykrajujete z upečeného plátu těsta.

O chuti rozhodne správné skladování 

Aby vaše předvánoční snažení nepřišlo vniveč, vyplatí se cukroví pečlivě uschovat. Každý druh totiž potřebuje jiné zacházení. 

Sušenky uchovávejte v suchu, jak ostatně napovídá samo jejich pojmenování. Vhodné jsou plastové nebo plechové krabice vyložené ubrouskem.

Kokosky a sněhové pusinky potřebují papírové sáčky. Plastové krabičky jim nesvědčí stejně jako pobyt v lednici. 

Slepované cukroví uložte do papírové krabice do chladu. Když je budete uchovávat v lednici, vyložte krabici raději alobalem. To aby cukroví nenatáhlo pachy.

Cukroví s čokoládovou polevou také potřebuje chlad. Pokud u vás bude dočasně bydlet v krabici na balkoně, zakryjte ji ještě polystyrenem. Proti slunci i mrazu.

zdroj: Profimedia.cz