Chutná, ale i zdravá volba

Zvěřina je vysoce kvalitní přírodní produkt, neboť pochází ze zvířat žijících ve volné přírodě. Na rozdíl od doma chovaných druhů si sama vybírají ze širokého spektra potravy. To se pozitivně projevuje na vlastnostech masa, které je více aromatické. Má vyšší obsah bílkovin a zároveň málo tuku. 

Maso divoce žijících zvířat má mnohem tmavší barvu, což je dáno tím, že zvěř není porážena, ale lovena. Ve svalovině tak zůstává více krve. Díky nižšímu obsahu vaziva je zvěřina dobře stravitelná.  

Kde pořídit

Hlavní zásada je nekupovat maso neznámého původu. Pokud maso volně žijící zvěře nakupujete ve specializovaném obchodě, máte jistotu, že bylo vždy prohlédnuto veterinárním dozorem. V takovém případě je balíček s masem označený etiketou s oválnou identifikační značkou výrobce. Úlovky můžete také nakoupit přímo od účastníků honu, hlavně pokud toužíte mít třeba nestaženého divočáka nebo bažanta i s peřím. 

Co si uvařit 

V podstatě můžete ze zvěřiny připravit všechna oblíbená jídla české kuchyně. Nakonec možná zjistíte, že jsou tak mnohem chutnější. Intenzivní chuť zvěřiny potřebuje trochu doladit kořením, takže ke slovu přijde bobkový list, tymián, větší dávky kořenové zeleniny nebo hutné červené víno. Použít můžete i jinak opomíjené lesní poklady, jako jsou bobulky jalovce nebo naložené jeřabiny. Místo jíšky nastrouhejte do omáčky perník na vaření, například do ragú z daňka a kořenové zeleniny.

Srnčí guláš připravte podle klasického receptu, přidejte jen několik kuliček jalovce a nového koření. Na pečeni naložte kýtu z muflona do svařeného octového nálevu s kořením (3 díly vody na jeden díl octa) a nechte uležet v chladu, klidně 4 dny. Pak obložte kořenovou zeleninou, podlijte červeným vínem a upečte. Klasickou svíčkovou připravíte z jelena, daňka nebo i zajíce a postupuje se stejně jako s hovězím. Jen u masa ze starších kusů se vyplatí naložit je do octového mořidla, aby získalo vláčnost.