Pomalu pečené jarní jehněčí


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 4 hodin 30 minut
  • 6 porce
  • Zkušený kuchař

Jarní maso potřebuje mladé bylinky a křehkou jarní zeleninu. Pak ještě vaši trpělivost při pomalém pečení a nakonec je šťavnatý zázrak hotový.

Suroviny

  • Jehněčí kýta s kostí 1500 g
  • Muškátový oříšek mletý 0.5 lžička
  • Fenyklová semínka mletá 0.5 lžička
  • Stroužek česneku 2 ks
  • Mrkev 3 ks
  • Tymián 6 snítek
  • Hovězí vývar 150 ml
  • Extra panenský olivový olej Vasco da Gama 100 ml
  • Mletá paprika sladká 0.5 lžička
  • Cibulka jarní 1 svazek
  • Celer řapíkatý 3 stonky
  • Červená cibule 3 ks
  • Rozmarýn 2 snítky

Postup

  • 1

    Předehřejte troubu na 200 °C. Celerové stonky nakrájejte na hrubší kusy, mrkev na kolečka, česnek na klínky. Jarní cibulky podélně rozpulte a nakrájejte na třícentimetrové špalíky.

  • 2

    Připravte si koření na maso v malé misce smíchejte polovinu olivového oleje s muškátovým oříškem, paprikou a fenyklem. Sůl a pepř přidejte podle chuti, nejlépe čerstvě mletý. Směs důkladně vetřete do masa. Pokud máte čas, nechte maso chvíli marinovat.

  • 3

    Zbývající olej rozpalte v kastrolu nebo pekáči a opečte na něm jehněčí ze všech stran. 

     

  • 4

    Maso vraťte zpátky na prkýnko a špikovacím nebo jiným ostrým nožem do něj udělejte řadu drobných zářezů do hloubky. Dovnitř vtlačte na střídačku česnek, kousky jarních cibulek a rozmarýn.

  • 5

    Na dno pekáče dejte všechnu zeleninu, přidejte tymián a zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Po 5 minutách položte na zeleninu maso, přiklopte pokličkou nebo překryjte alobalem a dejte do trouby. 

     

  • 6

    Pečte 10 minut na 200 °C a potom stáhněte teplotu na 150 °C. Pečte další 34 hodiny, až bude maso krásně měkké. 

     

  • 7

    TIP!

    • Pokud máte maso s kostí, určitě ji neodstraňujte. Díky ní bude mít pečeně lepší chuť.


Nahrávám