Bulvy jako římský lék

Temně rudé bulvy můžeme jíst vařené i zasyrova. Velmi dobré pokrmy se dají připravit i z naložené řepy. Zajímavé je, že již zmiňovaní Římané z řepy konzumovali pouze listy. Bulvy nechávali na léčebné využití. I české rčení „zdravý jako řípa“ nám napoví, že řepa není jen tak obyčejná zelenina. Je velmi kvalitním zdrojem vitaminu C a řady minerálů a stopových prvků. Také obsahuje betain, který brání kornatění tepen a podporuje činnost jater.    

5 chutných podzimních receptů 

Ve většině receptů můžete volně zaměnit čerstvou a vařenou řepu. A pokud zrovna není k dostání ve vašem okolí, nahraďte ji naloženou a uberte při přípravě sůl.

Pomazánka s řepou a brynzou – vařenou řepu nastrouhejte a smíchejte s brynzou a tvarohem. Dochuťte nasekanou cibulkou a česnekem. 

Carpaccio s krémovým sýrem – není v podstatě nic jiného než velmi jemné plátky vařené nebo pečené červené řepy doplněné o porci přírodního krémového sýru. Často se používá i kozí a podává se například s rukolou.  

Podzimní hranolky z trouby – řepu a další kořenovou zeleninu opečte na plechu a servírujte s dipem z hrubozrnné hořčice. Celý recept najdete zde.

Svěží salát s jablky – syrovou červenou řepu nastrouhejte nahrubo a přidejte nakrájené jablka. Můžete dochutit kapkou citronu a hrstí vlašských ořechů. 

Červené tzatziki – velmi chutná variace na tradiční řeckou omáčku. 

Nelekněte se červené

Pokud si dopřáváte svoji první pořádnou porci červené řepy, mohlo by vás zaskočit jedno nemilé překvapení, až si půjdete odskočit. Červené zabarvení nebude naštěstí nic jiného než vylučování nevstřebaného barviva. Víc než známka nemoci je to naopak znakem funkčnosti ledvin a dobrého trávení. Lepší ovšem je být varován dopředu.