Staré pořekadlo totiž praví: „Radost Martina je husa a džbán vína!“ Gurmán nadšeně přikyvuje a jen blázen by odporoval. Této dokonalé dvojici podzimních lahůdek jde těžko odolat. 

Mladé víno je potřeba přechutnat

Obnovená česká tradice Svatomartinského vína praví, že 11. listopadu v 11 hodin se budou poprvé otevírat první vína z letošního ročníku. Magické datum 11. 11. už od časů císaře Josefa II. předznamenávalo dobu oslav a bohatého hodování. Úroda byla bezpečně pod střechou, ve sklepích zrálo víno a husy byly po zelené letní pastvě krásně vykrmené. Vinařům, kteří tehdy pracovali u větších sedláků, končila služba právě na začátku listopadu. A protože některá mladá vína už byla ve sklepích připravena, bývalo zvykem konec práce zapít právě jimi. 

Legenda z husince

Ani spojení s husou není náhodné – svatý Martin je totiž patronem hus, mimo jiné a zásadnější povinnosti světce. Podle legendy se Martin zdráhal přijmout biskupský úřad v Tours a schoval se do husince. Hejno hus ho ale svým hýkáním prozradilo, a tak musel poctu přijmout. Jiná legenda zase říká, že husy rušily kejháním při mši svaté tolik, že Martin rozhodl nadělat z nich pečínku. 

Bohaté martinské posvícení

Ať to bylo tak či onak, pečená husa byla vždy hlavním jídlem při oslavách oblíbeného podzimního posvícení. Konaly se poutě a pekly martinské rohlíky plněné mákem. Lidé si užívali zábavy a hojnosti jídla před dlouhým adventním postem. 

3 nápady na dokonale šťavnatou husí pečínku 

Pořádně ji osolte a nakmínujte i zevnitř a nechte přes noc uležet.

Aby bylo maso vláčnější a šťavnatější, můžete husu před pečením povařit.

Vyzkoušejte také pomalé pečení – klidně až 8 hodin při teplotě do 130 stupňů.

Vyzkoušejte náš tradiční recept na martinskou husu s bramborovými plackami – lokšemi.

zdroj: Profimedia.cz