Pečená martinská husa s červeným zelím a lokšemi


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Lokše čili šumpále nebo také patenty jsou slabé bramborové placky, oblíbené hlavně na západním Slovensku a jižní Moravě. Pečou se postaru na rozpálené plotýnce a tradičně se podávají jako příloha ke svatomartinské pečené huse, kde skvěle nahradí knedlíky. Můžete je jíst suché nebo si je rovnou omastit vypečeným husím sádlem.

Suroviny

Zelí

  • Zelí červené Znojmia 2 ks
  • Jablko 1 ks
  • Šťáva z brusinek 1 lžíce
  • Kmín drcený dle chuti
  • Cukr 1 lžička

 

  • Cibule 1 ks
  • Brambory 1 ks
  • Pepř dle chuti
  • Sádlo 1 lžíce
  • Sůl dle chuti

Maso

  • Sůl 1 lžíce
  • Husa 1 ks

 

  • Kmín 3 lžíce

Příloha

  • Mouka hladká 300 g
  • Sůl 2 lžičky

 

  • Brambory 1 kg

Postup

  • 1

    Zelí i brambory na lokše si můžete připravit už den předem. Rozležení přes noc zelí jen prospěje a bude ještě lahodnější. Vy si navíc ušetříte trochu starostí v den D.

  • 2

    Připravenou husu osolte zevnitř i zvenku a pořádně posypejte kmínem. Vložte ji do pekáče a zalijte na 3 cm vodou. Přiklopte horním pekáčem nebo přetáhněte alobalem a dejte husu nejprve předvařit na plotnu. Bude křehčí a šťavnatější.

  • 3

    Podle velikosti husy to zabere hodinu a půl i déle. Když bude šťávy málo, dolijte případně trochu vody. Občas vyzkoušejte píchnout vidličkou, jestli už maso změklo. Až její hroty bez problémů zajedou dovnitř, je vaše husa připravená na pečení.

  • 4

    Ve stejném pekáči i se šťávou ji přesuňte do trouby předehřáté na 190 stupňů. Jenom kdyby bylo výpeku opravdu hodně, odeberte část naběračkou a uchovejte pro další polévání.

  • 5

    Během pečení nemusíte husu otáčet, pouze ji pravidelně polévejte výpekem. Přibližně po hodině až hodině a 20 minut bude husa upečená. Poslední půl hodinu předtím, než ji vytáhnete z trouby, už nepolévejte, aby se kůžička vypekla dokřupava.

  • 6

    Na přípravu zelí nakrájejte cibuli nadrobno a pomalu ji orestujte na rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova. Posypejte lžičkou cukru a nechte trochu zkaramelizovat.

  • 7

    Přidejte okapané zelí, nastrouhané jablko, nastrouhaný syrový brambor a trochu brusinkové šťávy. Nechte pod pokličkou dusit 30 minut – jablko a brambor se mezitím rozdusí a zmizí a brambor zelí zahustí.

  • 8

    Když se zelí dusí pod pokličkou a husa peče v troubě, můžete se pustit do lokší.

  • 9

    Brambory na lokše si dejte vařit v mírně osolené vodě spolu s předvařením husy, nejlépe ještě den předem. Vařte je ve slupce a loupejte až studené těsně před zpracováním, aby neoschly.

  • 10

    Vařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a smíchejte s hladkou moukou. Vypracujte hladké těsto, které se možná bude ještě trochu lepit, ale to nevadí. Mouku navíc přidávejte, jenom pokud těsto lepí opravdu hodně. Čím víc mouky, tím budou lokše tvrdší, a to nechceme.

  • 11

    Polévkovou lžící odkrajujte menší bochánky, podsypejte je moukou a poprášeným válečkem vyválejte slabou placku. Rovnou ji přesuňte na rozpálenou pánvičku a nasucho opečte z obou stran. Na lokších se budou nafukovat menší i větší puchýřky, které je lepší propíchnout. Mezi pečením smeťte z pánvičky opadanou mouku, aby se zbytečně nepřipalovala.

  • 12

    Hned po upečení můžete lokše potřít odebraným husím sádlem. Naskládejte je na talíř pěkně sebe a přikryjte porcelánovou mísou. Krásně se provoní a zvláční.

  • 13

    Husu rozdělte nůžkami na drůbež na jednotlivé porce a podávejte se zelím. Lokše si může každý brát podle chuti z velké mísy.

  • 14

    TIP! Doporučuje se husu před pečením pořádně protáhnout za nohy i křídla. Tím se maso uvolní od kůže a bude se lépe propékat. Lokše chutnají skvěle i na sladký způsob. Potřete je rozpuštěným máslem a sypejte mletým mákem a cukrem nebo můžete přidat i švestková povidla. Jestli nejste na sladké, tak je zkuste třeba namazat brynzou a posypat pažitkou. Zapomeňte na pivo a dejte si mladé víno! Mladé svatomartinské víno má vyšší kyselinku a napomáhá trávení. Proto si velmi dobře rozumí s tučnější husí pečínkou.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace