Není to nic pro vás nebo naopak patříte k těm, kteří s úsměvem dál zdolávají explozivní pokrm na svém talíři? Je řada důvodů, proč milujeme pálivá jídla a touha po dobrodružství a dobrá nálada jsou jen některé z nich. 

Řekni mi, kolik chilli si dáš, a já ti řeknu, jaký jsi

Existují studie, podle kterých lidé, kteří mají rádi ostrá jídla, jsou odvážnější, vyhledávají dobrodružství a nebojí se zariskovat. Milují pocit, který pálivá jídla vyvolávají šok, překvapení a zahřátí. Tito lidé rádi posouvají své hranice. I když se jim někde zalíbí, nebudou se chtít vracet a raději vyrazí objevovat nová neznámá místa.

Touha po pálivém dobrodružství

Pokud se rozhodnete přidat trochu grádů svému běžnému jídlu, dočkáte se kromě pálení v puse i pozitivních účinků na zdraví. 

Budete šťastnější Když pálivé jídlo devastuje vaše ústa, vyhodnotí to mozek jako stav ohrožení a spustí produkci endorfinů. Stejně jako u adrenalinových sportů budete po zdolání pálivého oběda v naprosté extázi. 

Zhubnete ‒ Kapsaicin, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, dokáže popohnat náš metabolismus, aby spaloval kalorie až o čtvrtinu rychleji.

Nedostane vás horko Oheň v hrdle otevírá póry po celém těle, od hlavy až k patě. Začínáme se potit a tím se naše tělo ochlazuje. Proto jsou pálivé pokrmy tak oblíbené v zemích s horkým podnebím.

Zdraví jako rybička Papričky jalapeňo jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C. Pálivý kapsaicin protáhne nos ucpaný rýmou nebo uvolní svaly unavené po cvičení. Ale nezkoušejte ho šňupat, stačí si dopřát třeba pořádně pálivou polévku.

Rekordmanka pálí i přes latex

Nejpálivější chilli paprička na světě je Trinidad Moruga Scorpion. Krásy tahle svraštělá paprička moc nepobrala, ale už prvním soustem dokáže odrovnat i otrlé milovníky pálivých jídel. Pro nezkušené může být dokonce nebezpečná. Je až 4000krát pálivější než feferonka. Lidé, kteří s papričkou pracují, musí mít na rukou několik vrstev latexových rukavic. Přes jednu vrstvu se totiž pálivý kapsaicin agresivně prožere a dokáže nepříjemně popálit pokožku.