Indický čočkový dhal




Skvělá polévka, která zasytí a postaví na nohy každého. Dhal znamená v sanskrtu luštěniny. Připravuje se z nich stejnojmenné jídlo, které je středobodem indické kuchyně. Někdy je dhal hustý jako kaše, jindy se vaří jako řidší polévka, záleží na vaší chuti. I čočku můžete použít libovolnou ‒ červenou, hnědou i žlutou.

Suroviny

  • Čočka červená 250 g
  • Kurkuma 0.5 lžička
  • Cibule 1 ks
  • Chilli papričky Hamé 3 ks
  • Římský kmín 1 lžička
  • Pórek 1 ks
  • Lístky koriandru 1 hrst
  • Voda 600 ml
  • Citronová šťáva 2 lžíce
  • Stroužek česneku 2 ks
  • Olej 2 lžíce
  • Garam masala 1 lžička
  • Mrkev 1 ks

Postup

  • 1

    Čočku propláchněte a na 15‒20 minut ji namočte do studené vody. Nasákne se vodou a bude rychleji uvařená.

  • 2

    Hrnec přesuňte na plotnu a přiveďte k varu. Až začne voda vřít, přisypejte kurkumu v prášku a sůl. Po uvaření, zhruba po 15 minutách, odstavte stranou a třetinu čočky odeberte do hrnku. Rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpátky do hrnce.

  • 3

    Cibuli pokrájejte na malé kostičky, chilli papričky Hamé zbavte semínek a nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. Pórek bude potřeba nakrájet na jemné plátky a očištěnou mrkev nastrouhat.

  • 4

    V pánvi rozehřejte olej a nejprve na něm opečte římský kmín. Přidejte cibuli, papričku i česnek a vše opékejte 2‒3 minuty při střední teplotě. Nakonec přidejte pórek a mrkev a dopřejte tomu dalších 5 minut.

  • 5

    Zatímco na jedné plotýnce připravujete zeleninovou směs, začněte na jiné pomalu ohřívat vařenou čočku. Usmaženou zeleninu přidejte do čočky a dobře promíchejte. Podle potřeby také dolijte vodu. Přidejte garam masalu a vařte ještě 5 minut.

  • 6

    Nakonec polévku dochuťte citronovou šťávou. Čerstvý koriandr přidávejte do jednotlivých porcí až těsně před podáváním.

  • 7

    TIP! Dhal můžete podávat i jako větší jídlo s vařenou rýží. Nebo k němu přikusujte indickou chlebovou plackou roti.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace