Kedgeree – indická kořeněná rýže s rybou a zeleninou


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 40 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Vychutnejte si voňavou porci indické exotiky. Recept přicestoval do Evropy spolu s britskými koloniálními úředníky v časech královny Viktorie. Kedgeree se tehdy podávalo se hlavně k snídani. Za dlouhá léta se recept trochu přizpůsobil našim chutím a nabízí příjemné seznámení s orientální kuchyní.

Suroviny

  • Rýže Basmati 150 g
  • Vejce uvařené natvrdo 2 ks
  • Máslo 1 lžíce
  • Cibulka jarní 1 svazek
  • Kari 2 lžíce
  • Citron 1 ks
  • Chilli paprička 1 ks
  • Jogurt bílý 200 g
  • Makrela uzená 600 g
  • Bobkový list 2 ks
  • Zázvor čerstvý nastrouhaný 1 lžíce
  • Stroužek česneku 1 ks
  • Rajče 2 ks
  • Koriandr 1 svazek
  • Hrášek Znojmia 100 g

Postup

  • 1

    >>HRÁŠEK VE SL. NÁLEVU ZNOJMIA 400 g koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Makrelu zbavte ocasu a hlavy a opatrně vykostěte. Ve slané vodě uvařte 10 minut rýži. Slijte, propláchněte studenou dobou a také dejte stranou. Budete ji potřebovat později. Teď si připravte zeleninu – zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Můžete ho také nastrouhat na struhadle. Cibulky nakrájejte na kolečka a česnek nasekejte. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte na kostičky.

  • 2

    Na pánvi při mírné teplotě rozehřejte máslo. Přesuňte do ní zázvor, česnek a cibulky a nechte zhruba 5 minut změknout. Poprašte kari a promíchejte. Poté přidejte rajčata, pokrájenou chilli papričku a zalijte šťávou z jednoho citronu. Znovu promíchejte a nechte prohřát.

  • 3

    Nakonec přidejte uvařenou rýži, scezený hrášek a polovinu nasekaných koriandrových lístků. Promíchejte a stáhněte z plotny. Nandejte na talíře a ke každé porci přidejte díl uzené ryby a dvě čtvrtinky vajíčka natvrdo. Podávejte s bílým jogurtem ochuceným zbylým koriandrem, lžící citronové šťávy a trochou soli.

  • 4

    TIP!

    • Místo uzené makrely můžete použít i čerstvou rybu, například tresku, kterou snadno koupíte. Nakrájejte na větší kostky, vložte do hrnce a zalijte trochou vody tak, aby bylo maso zlehka ponořené. Přidejte trochu soli a bobkové listy a nechte na mírném plameni 10 minut povařit. 
    • Rajčata můžete také oloupat, pokud vám v jídle vadí slupka. Celá rajčata vložte do hrnce a zalijte je vřící vodou. Po pár minutách slupka popraská a půjde snadno oloupat. 


Nahrávám