-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
na kachnu:
na červené zelí:
na bílé zelí:
na bramborové knedlíky:
Nejprve připravte červené zelí. Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, ke konci přidejte cukr a opražte. Poté přidejte nakrouhané zelí a poduste na mírném ohni pod pokličkou zhruba 20 minut.
Zelí osolte, opepřete a podlijte vínem a duste, dokud nezměkne. Přidejte oloupané a nastrouhané jablko, povařte, zaprašte moukou a nechte vychladnout.
Kachnu očistěte. Kůži na prsou a okolo stehen lehce šikmo nařežte. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte na čtvrtiny. Jedno nakrájené jablko spolu s třetinou červeného zelí dejte dovnitř kachny. Dejte na pekáč, osolte, opepřete a posypte kmínem. Obsypejte zbylými jablky a zelím, přikryjte poklopem nebo alobalem a dejte na 7 hodin (nebo přes noc) péct na 90 °C. Hodinu před podáváním odkryjte a opečte dozlatova při 120 °C za občasného přelití výpekem.
Uvařené a oloupané brambory prolisujte. Syrové oloupejte a nastrouhejte. Nechte 10 minut odpočinout, vyždímejte a přidejte k rozmačkaným bramborám. Zapracujte mouku, vejce a osolte a vypracujte polotuhé těsto. Z něj vytvořte kulaté knedlíky a dejte vařit do vroucí osolené vody na 15-20 minut.