Svíčková omáčka a maso


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

Maso

  • Hovězí zadní 700 g
  • Mrkev 1 půlka
  • Cibule 2 ks
  • Olej 2 lžíce
  • Nové koření 5 kuliček
  • Bobkový list 3 Lístky

 

  • Špek 100 g
  • Znojmia pod svíčkovou 1 balení
  • Máslo 2 lžíce
  • Mouka hladká 1 lžíce
  • Černý pepř celý 5 kuliček

Omáčka

  • Vývar/voda 0.5 l
  • Máslo 2 lžíce

 

  • Smetana ke šlehání 250 ml
  • Mouka hladká 1 lžíce

Nezařazené

  • Brusinky 4 lžičky

 

  • Citron 0.5 ks

Postup

  • 1

    Nejprve si připravíte maso. Špek nakrájejte na asi 1 cm široké hranolky, na jedné straně je seříznete do špičky. Pak dejte špek asi na 1 hodinu do mrazáku. Podobné hranolky připravte i z jedné poloviny mrkve.
    Hovězí odblaníte a ostrým tenkým nožem provedete vodorovné vpichy, téměř až na konec masa. Do nich vsunete kousky zmrzlého špeku a mrkve.

  • 2

    Maso na povrchu osolte a opepřete. V hrnci nebo pánvi rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte, ať se zatáhne. Když je opečené, odložte ho do hlubokého pekáčku.

  • 3

    Místo strouhané zeleniny si jednoduše otevřete pytlík mražené zeleniny Znojmia pod svíčkovou. Do pánve po mase přidejte máslo a opečte na něm kořenovou zeleninu, až zezlátne, přidejte i nakrájenou cibuli a spolu s ní opékejte dozlatova. Pozor ať se zelenina nespálí. Pak zeleninu zasypejte moukou, pořádně promíchejte a ještě asi minutu opékejte. Nakonec do pánve přilijte vývar, přiveďte směs k varu a obsah nalijte do pekáčku k masu. K masu přidejte i nové koření, pepř, bobkový list a peč v troubě asi na 180 stupňů alespoň 1 a půl hodiny, 2 hodiny jsou ideální, dokud maso nezměkne. Maso v průběhu otáčejte.

  • 4

    Po upečení maso vyjměte z pekáčku a nechte ho stranou odpočívat. Zeleninu přepasírujte přes jemné síto.

    V hrnci nechte zpěnit máslo, zasypte moukou a míchejte dokud nevznikne světlá jíška. Nalijte do ní část přepasírované šťávy, metličkou promíchejte a nakonec přidejte i zbytek. Vařte asi 10 minut, dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou, smetanu přilijte až úplně na závěr, ať se nesrazí.

  • 5

    Maso před podáváním ohřejte, nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte spolu s knedlíky přelitými omáčkou, ozdobte brusinkami či kouskem citronu.


Nahrávám