5x nápady ze zásob
Inspirujte se některým z našich následujících tipů.
Trojité čokoládové pokušení – Báječný koláč z tmavého těsta s čokoládovým krémem i polevou. Velmi elegantní zužitkování broskvového nebo i meruňkového či mandarinkového kompotu.
Jednoduchý koláč s mascarpone – Až vás přestane bavit mazat si džem na chleba k snídani, upečte si piškotový koláč s mascarpone. Hotový je raz dva, a když si trochu vyhrajete se zdobením, nemusíte se stydět uctít s ním i návštěvu.
Čalamádový coleslaw – Z kvalitní naložené zeleniny můžete snadno připravit pikantní salát. Zaručeně si na něm pochutnáte k pečenému masu, klidně i za studena.
Křupavé a voňavé zelné placky – Kysané zelí je v zimních měsících skvělou zásobárnou vitaminu C. Klasické zelné placky podle našeho receptu jsou díky trošce přidaného sádla nejen dobré, ale i úžasně voňavé. Nezbývá než vyzkoušet.
Jahodové vzpomínky – Díky zásobám ve spíži nemusíte nedočkavě popohánět kalendář a můžete si letní pochoutky dopřát už teď. Kompotované ovoce bude skvěle fungovat i jako náplň do knedlíků a ovocná omáčka je ještě jednodušší řešení.
Kdy raději nevařit
U kupovaných kompotů a nakládané zeleniny máte jistotu, protože čerstvost za vás hlídá výrobce vyznačením doby použitelnosti. U domácí produkce je to složitější. Vypouklé víčko je vždy víc než důrazným varováním, že zavařené ovoce nebo zelenina musí ihned putovat do koše. Stejně tak přítomnost plísně – i malé ložisko znamená, že je potravina celá kontaminovaná a konzumací byste si mohli přivodit nepěkné zdravotní problémy. Zakalení nálevu nebo zahnědnutí bývají také varovné signály.